четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравеКакво са пурини, в кои храни ги има и каква е връзката...

Какво са пурини, в кои храни ги има и каква е връзката с подагра?

Пурините са вид химично съединение, намиращо се в различни храни и също се произвежда естествено от тялото. Те играят важна роля в синтеза на ДНК, РНК и енергийни молекули като АТФ. Хората, чието тяло поддържа високи нива на пикочна киселина, трябва да внимават с консумацията на такива продукти. Отлагането на пикочна киселина като кристали около малките стави причинява пристъп на подагра. Болезнено е и има риск от дългосрочни последици за здравето.

Пурините се разграждат до пикочна киселина в тялото

Когато пурините се разграждат в тялото, те произвеждат отпадъчен продукт, наречен пикочна киселина. Тя обикновено се разтваря в кръвта и се отделя от тялото чрез урината. Въпреки това, при някои хора тялото произвежда големи количества пикочна киселина. Може да има затруднения за ефективното й елиминиране чрез урината. И едната, и другата причина водят до състояние, известно като хиперурикемия.

Това състояние може да се прояви със или без симптоми. При някои хора се откриват лабораторни завишени стойности на пикочна киселина, но те нямат никаква оплаквания, не усещат нищо. Други имат симптоми. Типичният пристъп на подагра е свързан с внезапна болка в палеца на крака, която често се появява през нощта. На сутринта човек може да си помисли, че се е ударил някъде, без да помни. Болката е остра, боцкаща. Симптомите може да се появят и в други стави.

подагра диета хранене пурини

Подаграта е форма на артрит, която е пряко свързана с повишени нива на пикочна киселина в кръвта. Когато нивата на пикочната киселина станат твърде високи, тя кристализира и се отлага в ставите, сухожилията и околните тъкани. Това води до възпаление и силна болка. Обикновено се засяга големият пръст на крака, но подаграта може да засегне и други стави като глезените, коленете, китките и пръстите.

Подаграта често се развива в контекста на метаболитен синдром. При него характерни са коремното напълняване, кръвната захар и артериалното налягане са повишени. Може да има и дислипидемия – високи нива на мазнини в кръвта (триглицериди, холестерол).

Храни, богати на пурини – защо диетата е важна

Диетичният прием на богати на пурини храни може да допринесе за повишени нива на пикочна киселина в организма. Храните с високо съдържание на пурини включват месо от органи (като черен дроб и бъбреци), морски дарове (като аншоа, сардини и миди), червено месо, някои зеленчуци (като спанак, гъби и карфиол) и някои напитки (като като бира и подсладени напитки). Въпреки това е важно да се отбележи, че диетичните пурини допринасят само за малка част от общите нива на пикочна киселина, тъй като по-голямата част от пикочната киселина се произвежда вътрешно от тялото.

преглед пациент лекар

В допълнение към диетата, други фактори, които могат да допринесат за подагра, включват генетика, затлъстяване, определени лекарства (като диуретици), основни медицински състояния (като бъбречно заболяване) и прекомерна консумация на алкохол.

Лечението на подаграта обикновено включва комбинация от промени в начина на живот и лекарства. Това може да включва намаляване на приема на богати на пурини храни, поддържане на здравословно тегло, прием на достатъчно вода (за да се изхвърлят чрез урината колкото се може повече метаболити), ограничаване на консумацията на алкохол.

В много случаи трябва да се приемат лекарства за понижаване на нивата на пикочна киселина, както и за болката по време на пристъпи на подагра. Има различни видове лекарства, които спомагат за елиминиране на пикочната киселина през бъбреците. Тази терапия е важна, защото високите нива на хиперурикемия представляват в дългосрочен план риск за сърцето и съдовете. Без лечение атеросклерозата напредва много бързо.

Ако подозирате, че имате подагра или имате симптоми, препоръчително е да се консултирате с лекар за точна диагноза и подходящо лечение. Специалистите, които могат да лекуват това заболяване, са ендокринолог, кардиолог или ревматолог.

Какви продукти, храни съдържат пурини?

месо протеинова диета

Ето някои примери за храни, които съдържат различни нива на пурини:

Храни с високо съдържание на пурини (повече от 200 mg на 100 грама)

 • Органични меса (черен дроб, бъбреци, сладкиши)
 • Дивечово месо (еленско, заешко)
 • Аншоа, сардини и други мазни риби
 • Миди, миди и други миди
 • Сос и бульон от месо
 • Храни с умерено съдържание на пурини (между 100-200 mg на 100 грама):
 • Червени меса (говеждо, свинско, агнешко)
 • Домашни птици (пилешко, пуешко)
 • Риба (с изключение на мазната риба, спомената по-горе)
 • Бобови растения (леща, нахут, боб)
 • Гъби, спанак, аспержи, карфиол
 • Екстракти от дрожди (Marmite, Vegemite)

Храни с ниско съдържание на пурин (по-малко от 100 mg на 100 грама):

 • Млечни продукти (мляко, сирене, кисело мляко)
 • Яйца
 • Плодове и зеленчуци (с изключение на посочените по-горе)
 • Зърнени храни (ориз, хляб, паста)
 • Ядки и семена

Важно е да се отбележи, че съдържанието на пурини в определени храни може да варира и тези стойности са приблизителни. Освен това диетичните пурини допринасят само за малка част от общите нива на пикочна киселина в тялото. По-голямата част от пикочната киселина се произвежда вътрешно.

Редактор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -
bg_BGBG