понеделник, 15 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравеКои мазнини са за предпочитане при високи триглицериди и холестерол?

Кои мазнини са за предпочитане при високи триглицериди и холестерол?

Много хора с повишени мазнини в кръвта – холестерол, но и триглицериди, си задават въпроса, трябва ли да променят предпочитанията си за маслата, с които готвят? 

Специалистите съветват генерално маслата от растителен произход да се предпочитат пред животинските мазнини. При готвене е по-добре да използвате зехтин или рапично масло вместо масло или свинска мас.

Зехтин и рапично масло на преден план

Все пак трябва да се знае, че не всички растителни масла се препоръчват по един и същи начин. Най-доброто при високи нива на холестерол или триглицериди са зехтин, рапично олио и фъстъчено масло.

В допълнение, има няколко растителни годни за консумация масла, които изглежда намаляват холестерола, но ефектът им не е толкова изразен или гарантиран:

  • Слънчогледово олио;
  • Масло от пшенични зародиши;
  • Масло от тиквени семки;
  • Сусамово масло;
  • Соево масло.

Кокосовото масло и палмовото масло не са подходящи, особено ако са в химически преработен вид – т.нар. хидрогенирани мазнини.

Фитостеролите са полезни, но преценявайте критично рекламите! 

Бъдете критични към някои от рекламните обещания, които търговците  на растителни масла или сродни продукти промотират като особено здравословни. Някъде може да чуете, че растителните масла понижават нивата на холестерола, тъй като съдържат много фитостероли. Това е вярно по принцип, но твърде големи количества дори от здравословните мазнини също не е добре за търсения ефект – нормализиране на мазнините в кръвта. 

За доказана във времето се смята диетата в средиземноморски стил. В нея зехтинът е само една съставка от много други пресни и разнообразни продукти.

Д-р Йорг Цорн, Navigator der Medizin

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -
bg_BGBG