четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеТрансмазнините са най-много в готовите пържени храни

Трансмазнините са най-много в готовите пържени храни

Трансмазнините са вредни – често се говори за това, но каква е всъщност истината? Какъв е произходът на тези мазнини и в кои храни се съдържат? Бившият кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг подходи безкомпромисно – през 2006 г. забрани трасмазнините в ресторанти, пекарни и закусвални. Причината бе, че експерти свързаха масовото им използване в ресторанти и заведения за бързо хранене с епидемията от затлъстяване в САЩ.

Дания и Швеция също въведоха сериозни ограничения за употребата им. В повечето страни от ЕС има само пределни стойности за зехтина и бебешката храна. Трансмазнините възникват при индустриалната обработка на растителни мазнини с цел тяхното втвърдяване. В по-малка степен те се образуват при силното загряване на мазнините, например при пържене и печене. Още по-малко се съдържат те в млечната мазнина и мазнината на преживните животни.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Растителни мазнини намаляват риска от смърт при рак на простатата 
Бързите закуски предизвикват алергии 
Проф. Петрова: Вредните трансмазнини у нас масово се влагат в храните
Кои храни помагат срещу лошия холестерол 

Спадат към ненаситените мастни киселини, които по принцип са полезни. Това обаче не важи за трансмазнините, защото имат своя особена структура. Именно тя определя негативния ефект, който те дават върху здравето. Трансмазнините имат негативно влияние, ако се консумират над едно определено количество – т.е. ако на тях се пада над 2% от калорийната стойност на храната ни за деня. Най-добре е да не надвишаваме 1%.

Къде има повече от рисковите трансмазнини?

Проучване на германските здравни служби сочи, че през 2013 г. Около 10% от мазнините за пържене са съдържали около 10-19% трансмазнини. Германското дружество по хранене съобщава за определени зърнени закуски, готови супи и някои готови ястия, които също са с наднормено количество. Дълго време маргаринът се смяташе за основен източник на трансмазнини. Междувременно обаче производителите промениха доста технологията и намалиха съществено нивото на вредните съставки. Маргарините, които се продават в супермаркета, обикновено са в границите на приемливото съдържание. Не така стои обаче въпросът с индустриално използваните маргарини. Там все още се откриват завишени стойности.

С кои храни да внимаваме?

Донъти, понички, мекици и други пържени храни, особено ако са купени готови, може да съдържат повече трансмазнини. Същото се отнася и до пицата. Когато купувате продукти от супермаркета, четете опаковката. Ако там пише „съдържа втвърдени мазнини“ или „растителна мазнина, отчасти втвърдена“, внимавайте с количествата. Препоръчително е дори напълно да се откажете от такива продукти, ако вече страдате от сърдечно-съдово заболяване.

Източник: apotheken-umschau.de

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -