Бързите закуски предизвикват алергии

PRINT

Бързите закуски дразнят естествените отбранителни сили на организма и водят до алергии, разкрива ново проучване. Досега те бяха атакувани от лекарите главно заради опасността от затлъстяване. Сега обаче става ясно, че тези храни могат да предизвикат сенна хрема, астма и кожна екзема, пише немският в. „Ди Велт“.

В проучването са обхванати 320 000 младежи от различни страни на възраст 13-14 г. Те са разпитани подробно за хранителните им навици. Анкетирани са още и родителите на 180 000 деца на възраст 6-7 г. Анализът установил, че любителите на хамбургери, пържени картофки и сладки газирани напитки са много по-застрашени от алергично заболяване, докато децата, които редовно консумирали пресни плодове и зеленчуци, са защитени. Връзката между храната и алергиите е установена във всички географски региони. нямало дори значение дали детето живее в града или на село.

Най-ясна е зависимостта при бронхиалната астма. Ако детето се храни 3-4 пъти седмично с бързи закуски, боледува с 27% по-често, отколкото децата, които хапвали готвено, салати и плодове. При тийнейджърите влиянието е дори по-изразено, коментират медиците. Ако наистина съществува причинно-следствена връзка между бързите закуски и здравето, това ще има голямо значение за здравето на хората като цяло, допълват те.

Засега обаче това не доказано. Възможно е просто любителите на готовите пици и хамбургери просто да ядат по-малко готвено месо, плодове и зеленчуци от необходимото. От друга страна има много логични обяснения, които сочат, че може наистина да има пряка връзка. Например в саламите, шунката и сирената, използвани за готовите пици, се съдържа много хистамин. Той играе важна роля за алергичните реакци. Трансмастните киселини, които се срещат в готовите супи, пържените по заведенията картофки, бисквитите и чипса водят до агресивен имунен отговор и крампи на дихателните пътища при пациенти с астма, сочи изследване на университета Нюкасъл в Австралия. Лабораторни опити пък отдавна сочат, че тези мазнини могат да влошат съществуващо възпаление.

Колата и другите газирани напитки също повишават риска от астма. Проучване открило сред любителите им 30% повече хора с това заболяване в сравнение с контролна група, където доброволците пиели по-малко от 0,5 л от тези напитки дневно. Обяснението е, че в тях се съдържат много оцветители и консерванти, които според диетолозите могат да отключат алегия. Още по-голям е рискът, ако деца с алергия на дихателните пътища ги консумират, показа холандско проучване. Не бива обаче прибързано да се отписват заведенията за бързо хранене, тъй като някои от тях предлагат и разнообразни салати. Има също и готови ястия, които са без консерванти и вкусови подобрители, заключава „Ди Велт“.

Свързани теми: Доказаха: Бързите закуски са виновни за диабета

ЯНУАРИ: Кафе и червено вино за здрав черен дроб

Лапаш хамбургери, боледуваш от сърце и диабет

Проф. Петрова: Вредните трансмазнини у нас масово се влагат в храните

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Бързите закуски предизвикват алергии беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *