вторник, 21 май, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноБързите закуски предизвикват алергии

Бързите закуски предизвикват алергии

Бързите закуски дразнят естествените отбранителни сили на организма и водят до алергии, разкрива ново проучване. Досега те бяха атакувани от лекарите главно заради опасността от затлъстяване. Сега обаче става ясно, че тези храни могат да предизвикат сенна хрема, астма и кожна екзема, пише немският в. „Ди Велт“.

В проучването са обхванати 320 000 младежи от различни страни на възраст 13-14 г. Те са разпитани подробно за хранителните им навици. Анкетирани са още и родителите на 180 000 деца на възраст 6-7 г. Анализът установил, че любителите на хамбургери, пържени картофки и сладки газирани напитки са много по-застрашени от алергично заболяване, докато децата, които редовно консумирали пресни плодове и зеленчуци, са защитени. Връзката между храната и алергиите е установена във всички географски региони. нямало дори значение дали детето живее в града или на село.

Най-ясна е зависимостта при бронхиалната астма. Ако детето се храни 3-4 пъти седмично с бързи закуски, боледува с 27% по-често, отколкото децата, които хапвали готвено, салати и плодове. При тийнейджърите влиянието е дори по-изразено, коментират медиците. Ако наистина съществува причинно-следствена връзка между бързите закуски и здравето, това ще има голямо значение за здравето на хората като цяло, допълват те.

Засега обаче това не доказано. Възможно е просто любителите на готовите пици и хамбургери просто да ядат по-малко готвено месо, плодове и зеленчуци от необходимото. От друга страна има много логични обяснения, които сочат, че може наистина да има пряка връзка. Например в саламите, шунката и сирената, използвани за готовите пици, се съдържа много хистамин. Той играе важна роля за алергичните реакци. Трансмастните киселини, които се срещат в готовите супи, пържените по заведенията картофки, бисквитите и чипса водят до агресивен имунен отговор и крампи на дихателните пътища при пациенти с астма, сочи изследване на университета Нюкасъл в Австралия. Лабораторни опити пък отдавна сочат, че тези мазнини могат да влошат съществуващо възпаление.

Колата и другите газирани напитки също повишават риска от астма. Проучване открило сред любителите им 30% повече хора с това заболяване в сравнение с контролна група, където доброволците пиели по-малко от 0,5 л от тези напитки дневно. Обяснението е, че в тях се съдържат много оцветители и консерванти, които според диетолозите могат да отключат алегия. Още по-голям е рискът, ако деца с алергия на дихателните пътища ги консумират, показа холандско проучване. Не бива обаче прибързано да се отписват заведенията за бързо хранене, тъй като някои от тях предлагат и разнообразни салати. Има също и готови ястия, които са без консерванти и вкусови подобрители, заключава „Ди Велт“.

Свързани теми: Доказаха: Бързите закуски са виновни за диабета

ЯНУАРИ: Кафе и червено вино за здрав черен дроб

Лапаш хамбургери, боледуваш от сърце и диабет

Проф. Петрова: Вредните трансмазнини у нас масово се влагат в храните

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -