петък, 26 април, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниНаши ученици създадоха SOS гривна за възрастни

Наши ученици създадоха SOS гривна за възрастни

SOS гривна за възрастни, която може да спаси живота им в критичен момент, представиха младежите от националния отбор по роботика от Националната природо-математическа гимназия в София пред министър Десислава Атанасова. Срещата бе инициирана от Сдружение „Азбукари“, което си поставя за цел да стимулира изявата на творческите таланти на българските деца и младежи.

Идеята за мултифункционалната гривна предвижда отчитане през определено време стойностите на кръвното налягане и пулса и при надвишаване на нормите ще изпраща сигнал до Спешна помощ, общопрактикуващия лекар или роднина на пациента. Това ще става въз основа на предварително зададените в нея параметри. Изобретението има и SOS бутон, който при двойно натискане подава сигнал за помощ до тел. 112. като GPS система ще локализира местоположението на пациента.

Младите изобретатели са предвидили и механизъм за проверка на достоверността на сигнала. Софтуерът предвижда данните за здравословното състояние на всеки притежател на гривна да се архивират в лично досие. Информацията ще бъде достъпна, както за самия пациент, така и за лекуващия лекар. Младите изобретатели са категорични, че мултифункционалната гривна ще осигури постоянно наблюдение на пациентите и сигурност чрез бърз достъп до медицинско лице. Уверени са, че тя оже да помогне да се намали смъртността от инфаркт и инсулт и ще спести средства за хоспитализации и лекарства.

Проучванията на младежите сочат, че гривната може лесно да се интегрира и в бъдещото електронно здравно досие. Министър Десислава Атанасова пое ангажимент след създаването на прототипи SOS гривната за възрастни да бъде тествана пилотно в реално време в структурите на Спешната медицинска помощ. Като признание за иновативността им в сферата на здравеопазването, министър Атанасова връчи на младите изобретатели грамоти от името на МЗ. 

Свързани теми:

СНИМКА: МЗ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -