Кои храни помагат срещу лошия холестерол

PRINT
яйца диета

Яйцата бяха доскоро един от най-спорните продукти в препоръките за хранене при висок холестерол. От известно време те са реабилитирани, след като години наред бяха заклеймявани като източник на лошия LDL, казва проф. Стефка Петрова, експерт по хранене в националния център по обществено здраве и анализи. Някои хора обвиняват учените, че непрекъснато  променят мнението си по различни въпроси, но диететиката е сложна наука, допълва проф. Петрова. Непрекъснато се правели проучвания и на тази основа – нови изводи.

За белтъка на яйцето никога не е имало спор, реабилитиран е жълтъкът, допълва проф. Петрова. Знае се, че той и източникът на витамини, минерали, но и на холестерол. „Преди години се смяташе че жълтъкът спомага за повишаване на холестерола в кръвта. Вече обаче се доказа, че нивото на холестерола в кръвта се повишава не толкова от приема му чрез храната, а чрез влиянието на наситените мастни киселини, чиито главен източник е месото, и то червеното“, обяснява експертът.

Храни, които понижават лошия холестерол

Вече се знае, че консумацията на яйца дори подобрява обмяната. Холестеролът всъщност е много важен за редица процеси. Организмът сам го произвежда и складира – той е база за синтеза на много хормони. Когато с храната се приемат умерени количества холестерол, организмът забавя собственото производство. Когато обаче човек има много високи нива на LDL, т.е. нарушения в обмяната, трябва да ограничава приема на храни с холестерол – основно животинските мазнини и пълномаслените млечни продукти, но също и яйцата.

Все пак зависи каква е храната, казва проф. Петрова. Яйцата съдържат фосфолипида лецитин, който допринася за извеждането на холестерола от черния дроб и извеждането му навън, затова рискът от неблагоприятен ефект при консумацията им намалява. За децата и младите хора е съвсем нормално да изяждат средно по едно яйце дневно. Препоръката за възрастните е да не надвишават 4-5 яйца седмично.

Съществува схващане, че пшеничните трици помагат срещу високия холестерол, пациентите си разменят препоръки за тях. Според проф. Петрова обаче те имат по-скоро слабителен ефект, а не борят мазнините в кръвта. „Триците съдържат голямо количество неразтворими влакнини, целулоза и лигнин. Не влияят толкова върху нивата на холестерола, а стимулират движението на червата, намаляват риска от запек. По-добър ефект срещу излишните липиди имат разтворимите влакнини (бетаглюкан и др.), които се намират в пектина, овесените трици, ръжения хляб. За бетаглюкана е доказано категорично, че понижава холестерола“, съветва специалистът.

Пектинът се съдържа в ябълките и дюлите, но най-много от него има в семките. Може да се приема и на прах, разтворен в киселото мляко или разбъркан с мед.

[Общо: 9    Средно: 3.8/5]
Кои храни помагат срещу лошия холестерол беше последно модифицирана от: юли 4th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *