петък, 21 юни, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеХрани, които понижават лошия холестерол

Храни, които понижават лошия холестерол

Високият холестерол е рисков фактор за сърдечно-съдови и други заболявания. Независимо дали са назначени или не лекарства, начинът на хранене трябва да се промени. Ето някои съвети за храни, които понижават лошия холестерол, представени на блога на Станимир Михов.

Омега 3 мастни киселини

Има проучване, което показва, че приемането на добавки с Омега-3 мастни киселини има пряка връзка с увеличаване нивата на добрия холестерол – HDL при пациенти с генетична хиперлипидемия (повишени нива на мазнините в кръвта). Добри естествени източници на омега-3 мастни киселини:

  • Масло от ленено семе
  • Мазна риба
  • Хранителни добавки с рибено масло

Фибри

Каква точно е връзката между фибритеи холестерола? Има два типа – разтворими и неразтворими. Разтворимите фибри се разтварят и сгъстяват във вода. Най-добре познати са със своя понижаващ ефект върху холестерола, когато се консумират с добре съобразен хранителен режим или диета. Разтворимите фибри се състоят от лепкави вещества като смоли и пектин, които образуват вещество наподобяващо гел в присъствието на течност. Този гел се свързва с холестерола и жлъчните киселини в тънките черва и ги транспортира извън тялото.

Друго предимство на тези фибри е, че спомагат за контрола и стабилизирането на кръвната захар, което е изключително полезно при диабет. Това се случва чрез забавяне усвояването на храната. Също така осигуряват чувство за ситост, което има потенциала да помогне със загуба на излишно тегло. Източници на разтворими фибри са овесени ядки, овесени трици, ечемик, боб, сладки картофи и бял картоф, броколи, аспержи, моркови, ябълки, круши, цитрусови плодове, ягоди, банани, бадеми и ленено семе.

Авокадо

Авокадото съдържа главно мононенаситени мазнини, които имат подобно действие на полиненаситените, спомагайки понижаването на лошия холестерол и поддържането на здраво сърце. Мононенаситените мастни киселини имат редица ползи за сърдечно-съдовата система. Понижават нивата на лошия холестерол, повишават тези на добрия, понижават нивата на триглицеридите. Също така има проучвания, показващи, че диети, съдържащи високи нива на мононенаситени и полиненаситени мастни киселини могат да бъдат използвани при наличието на рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания. Едно средно авокадо (200 грама) съдържа 30 грама мазнини – 20, от които са мононенаситени, както и 13 грама фибри.

Ядки и семена

Съдържат вещества, които могат да подобрят липидния профил и здравето на сърцето.

Ненаситени мазнини

Мононенаситените и полиненаситените мастни киселини имат свойствата да подобрят нивата на холестерола в кръвта.

  • Омега 3 – Както беше споменато вече в статията, редица проучвания показват ползите от консумацията на омега 3 мастни киселини при сърдечно-съдови заболявания.
  • Фибри – Спомагат за изчистването на организма от лошия холестерол.
  • Витамин Е – Витамин, спомагащ поддържането на артериите здрави.

Стероли

Растителна субстанция, която има доказан ефект в борбата с висок холестерол. Л-аргинин – Аминокиселина, която спомага поддържането на артериите по-гъвкави и подобрява притока на кръв. Все пак трябва да се обърне внимание, че ядките и семената са калорични и ако се включват в менюто, трябва да са добре съобразени с останалата част от диетата. Стероли и станоли Съществуват редица суплементи на пазара, които твърдят, че редуцират холестерола. Един от тях, получава сериозно внимание и научни изследвания подкрепят твърденията за положителния му ефект. Растителните стероли и станоли са вещества, които се срещат естествено в малки количества в много зърнени храни, зеленчуци, плодове, бобови растения, ядки и семена. Тъй като те имат мощни понижаващи холестерола свойства, вече могат да бъдат открити и като хранителни добавки. Стеролите и станолите приличат много на холестерола. Когато пътуват през храносмилателния тракт “заемат място”. Това може да попречи на истинския холестерол да проникне в кръвта. По този начин се предотвратява и запушване на артериите, а холестеролът се изхвърля по-лесно с отпадъците. Изследвания показват(английски) как растителният станол понижава LDL холестерола с до 15% без странични ефекти. Има твърдение, че проучванията, свързани със стероли и станоли все още са недостатъчни. Също така експерти вярват, че истинската храна има предимства и работи заедно с организма по начин, който още не разбираме напълно и е за предпочитане пред суплементацията.

Какво трябва да избягваме?

Трансмазнини – Наличие на транс мазнини може да се открие в маргарин, бисквити, вафли, торти, кексове, хамбургери и други. Могат да бъдат открити и под имената: хидрогенерирани мазнини, хидрогенерирано растително масло и други подобни наименования.

Бърза храна – Едни от основните виновници за висок холестерол. Храните са пакетирани не само с транс мазнини, но и с рафинирани въглехидрати, захари и други съставки, които подобряват издръжливостта, вкуса и вида на продуктите им, но вредят на здравето и повишават холестерола.

Тлъсто месо – Пастърми, колбаси, тлъсти меса, най-вече пакетирани, често съдържат и по-горе изброените добавки.

Натрий – Изследвания са установили, че прекомерната употреба на натрий в диетата повишава кръвното налягане. Високото кръвно налягане е основен рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания. Натрият е един от компонентите на готварската сол (натриев хлорид), но може да бъде открит и в други форми. Вместо да използвате големи количества сол, употребявайте подправки и билки, за да разнообразявате храната си.

Алкохол и цигари

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -