Диетата при диабет е с много фибри

PRINT
пълнозърнест хляб

Храненето е важна част от лечението на диабета. При автоимунния диабет тип 1 и хората, които са на инсулин, продуктите и порциите се съобразяват с прилаганите инсулинови дози. Изчисляват се т.нар. хлебни единици. Другата, по-голяма група включва хора с предиабет, диабет и наднормено тегло или затлъстяване. Първата цел при тях е да отслабнат.

Какво да ядат диабетиците?

месо протеинова диетаМит е, че диетата при диабет включва много месо. Да, протеини са нужни, но оптималното количество е около 600 г нетлъсто месо седмично. Преди всичко сложни въглехидрати, казва д-р Наталия Темелкова, ендокринолог от Александровска болница. Набавяме си ги от зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни. Млечните продукти също са добър избор. Тези продукти трябва да преобладават над храните с добавени мазнини, захар или сол.

Храните с висок гликемичен индекс се заменят с продукти, които имат нисък такъв индекс. Под гликемичен индекс се разбира скоростта, с която дадена храна повишава кръвната захар. Захарта, бялото брашно покачват бързо глюкозата в кръвта. В тази група са и безалкохолните със захар, за които много хора не си дават сметка, че носят много калории. Пълнозърнестите изделия се разграждат по-бавно и затова имат по-нисък гликемичен индекс. В тази група попадат и храните с високо съдържание на фибри. Препоръчват се продукти, които имат 14 грама фибри на 1000 ккал.

Средиземноморската диета е много подходяща за хората с диабет или предиабет. Тя е с много риба, зехтин и други растителни масла. В тях има от полезните мононенаситени мастни киселини. Д-р Темелкова (на снимката) съветва да ядем мазна риба (сьомга, скумрия, сардина) два пъти седмично. Няма данни, които да доказват, че хранителните добавки с омега-3 подобряват сърдечносъдовия риск при диабетици. Изобщо по отношение на витаминните и минералните добавки за диабетици няма доказана ясна полза от тях освен при установен конкретен дефицит.

Особености на храненето при диабет – малки порции, повече фибри

Ползата от канелата е спорна

temelkova13Много се говори, че канелата сваля кръвната захар. Ползата от тях обаче не е доказана научно и тяхната употреба не се препоръчва с лечебна цел. Диабетиците да внимават много с алкохола. За жените се допуска едно питие на ден, а за мъжете – две. Алкохолната употреба може да доведе до късни хипогликемии, по-специално при терапия с инсулин или секретаготи. Ограничете и солта до 2,3 г/ден и по-малко, ако имате и хипертония.

Само промяната в храненето не е достатъчна, за да постигнат диабетиците оптимално тегло, съветва още д-р Темелкова. Трябва да предвидят и по-голяма физическа активност. За децата е нужно натоварване от 1 час дневно. За възрастните то трябва да е най-малко 150 минути седмично. Не е нужно да се правят много интензивни тренировки, достатъчно е умерено натоварване в три от 7 дни.

Следете гликирания хемоглобин, не просто кръвна захар

Поне два пъти в годината диабетиците трябва да правят изследване на гликирания хемоглобин. Неговите стойности трябва да са под 7%. При пациенти с кратка давност на диабета, лечение с диета, режим и метформин, с очаквана голяма продължителност на живота, целта може да е под 6,5%. Проверката на кръвната захар на гладно не е достатъчна за контрол на диабета. Тя дава моментната картина, пък и повечето диабетици качват захарта след, а не преди нахранване. Гликираният хемоглобин дава средна стойност на кръвната захар за последните 3 месеца, затова е по-важното изследване. Добрият лекар според д-р Темелкова трябва да обясни на пациентите си кои са необходимите от медицинска гледна точка изследвания и с каква честота, дори това да не се покрива винаги от здравната каса.

[Общо: 7    Средно: 2.7/5]
Диетата при диабет е с много фибри беше последно модифицирана от: април 12th, 2021 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *