сряда, 29 май, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеКак да познаем качественото месо

Как да познаем качественото месо

Качественото месо не бива да е отделило много собствен сок. Когато го печем, ще стане жилаво, казва Даниела Крел, експерт от Потребителската централа в Бавария. Трябва да изглежда розово и сочно. Разбира се, сетивата ни също помагат – ако нещо ни подсказва, че не е наред, по-добре да изхвърлим мръвката или изобщо да не я купуваме.

Месото е богато на белтъчини и ако е развалено, това може да ни докара хранително отравяне.

Полезно ли е замразеното месо?

Дълбокото замразяване е прекрасен начин за консервиране. Не се използват никакви помощни вещества. За да не се промени структурата на месото обаче, то трябва да се охлади много бързо, иначе възникват ледени кристали в него. Замразяването в индустриални условия функционира доста по-добре, отколкото вкъщи. В завода късовете се охлаждат за кратко време до минус 18 градуса. При такова шоково замразяване полезните му свойства се запазват максимално.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Млякото от кутия може да е опасно за бременните
Вакуумните опаковки може да са опасни 
Наситените мазнини не са толкова вредни, разкри проучване
Ограничете месото между 50 и 65 г., иначе има риск от рак

Защо каймата се разваля по-бързо?

Това се дължи на по-голямата повърхност, която контактува с въздуха, а също и на липсващата мускулна обвивка. Така микробите проникват много по-лесно. Най-добре е каймата да се употреби в деня, в който е била направена. Изключение прави тази във фабрични опаковки – тя има дата на годност.

Колко дълго можем да съхраняваме месото?

Това зависи от вида и произхода му. Например дреболиите се развалят по-бързо от мускулното месо. Зависи колко време е било съхранявано в магазина, преди да го купим. Най-добре е да се информирате в месарницата за срока на годност, ако той не е указан на опаковката.

Източник: Apotheken Umschau

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -