Защо е трудно да се отслабне при инсулинова резистентност и диабет?

PRINT
д-р Пламен Попиванов ендокринолог

Наднорменото тегло вече се среща масово и дори не прави впечатление, докато изследванията не покажат висока кръвна захар, високи нива на триглицериди или холестерол. Често в добавка кръвното се покачва, а при някои пациенти лекарите откриват заболяване и се налага да приемат лекарства за диабет или предиабет. 

Независимо от предписаните лекарства (най-често се предписва метформин), отслабване и промяна в начина на живот са двете най-важни неща, които помагат за връщане на здравето. В 90% от случаите захарният диабет може да се предотврати с правилна профилактика, казва доц. Пламен Попиванов, ендокринолог в Александровска болница. В 50% пък заболяването може да се въведе в ремисия, ако човек е дисциплиниран, спазва диета и подходящ начин на живот. 

Дори да сте с предиабет или диабет, не всичко е загубено! Важно е да натрупате знания, с чиято помощ да овладеете заболяването.

Доц. Дърленска: Три основни правила, за да не качваме килограми

Видове мастна тъкан и нейното значение за здравето

затлъстяване и диабетДобре е да знаете, къде се корени проблемът с кръвната захар и че не всяко напълняване е еднакво. Има три вида мастна тъкан – бяла, кафява и висцерална. За здравето най-опасна е последната, посочва доц. Попиванов. Допълнително тегло при някои хора не създава проблем, но това зависи от вида затлъстяване. Изясняването на вида натрупани тлъстинки е важно и за лечебния подход.

Когато видя един пациент, първо внимателно го оглеждам, казва ендокринологът. Ако пълнотата се изразява в паласки около кръста, има отпуснати, тресящи се задни части, става дума за подкожна мастни тъкан. Но ако видя мощна шия, мощен корем и никакви паласки над корема, това не е подкожна, а висцерална мастна тъкан, която е в основата на диабета, атеросклерозата и други болести. 

Допълнителен тест е да се опитате да хванете мастната гънка на корема или шията. Ако не може да я задържите, това означава, че налягането в мастната тъкан е увеличено. Това повишено налягане често е първопричина за сънна апнея. Натрупването на висцерална мастна тъкан в областта на шията притиска дихателните пътища през нощта, оттам се получава е многократното прекъсване на съня при това състояние, което се родее с метаболитния синдром.

Заболяването гастроезофагеален рефлукс (ГЕРБ), популярно още като киселини, също е свързано с увеличаване на налягането в корема. В легнало положение стомашните киселини се връщат към хранопровода. 

Инсулинова резистентност – какви трябва да са диетата и лечението

Висцералното затлъстяване в основата на инсулиновата резистентност

диета за отслабване пречистванеХората, които имат наднормено тегло с тип висцерално затлъстяване, трябва да знаят че именно то предизвиква инсулинова резистентност, поддържа се едно леко възпаление, увеличава се рискът от тромбози, предупреждава специалистът. Напълняването в този случай не е козметичен проблем, а сериозен риск за сърдечносъдовото здраве. Има  медикаменти, които могат да помогнат, но основното е пациентът да отслабне. 

Лесно е да се каже, но е трудно да се направи. Трудно е по две причини – първо, гладът е основен инстинкт, човекът е свикнал да яде повече, отколкото му е нужно. Създадено е ново “усещане” за ситост, което надвишава реалните нужди на организма и трудно се поддава на промяна. Отнема време да се препрограмира хомеостатичния център за глад/ситост в хипоталамуса, посочва доц. Попиванов. Втората причина е, че ако пациентът просто започне да гладува, без да се активира физически, организмът първо ще започне да разгражда полезни тъкани – мускули, лимфа, а не висцералните мастни клетки. Те са пълни с мазнина, източник на енергия, но при наднормено тегло те стават “автономни” и никак не желаят да отдадат тази мазнина за преработване в енергия, пояснява специалистът. 

Диета за отслабване, която не вреди на здравето

Как тогава да свалим килограмите и кръвната захар?

Първата най-важна стъпка е да осъзнаем първопричината за проблема. Вълшебно хапче няма. Пътят към промяната далеч не се свежда само до спазване на някаква диета.

“Борбата със стреса е много важна, защото той покачва нивата кортизола, а той води до отлагане на телесни мазнини. Необходимо е да се спи над 7 часа, да не се работи над 11 часа, да се разтоварвате с хоби или друго приятно занимание. Избягвайте алкохола, който предизвиква тежък метаболитен стрес в организма, покачва кортизола и мастната тъкан. Намерете време за достатъчно физическа активност във всекидневието.  

Храната трябва да е с по-малко мазнини, защото човек никога не е бил създаден да яде мазнини, да се намали алкохолът. За много хора е твърде сложно да смятат калории, протеини на килограм телесно тегло. По-лесно е просто да намалите обемът за хранене с поне 20-30% – определяте предварително порцията и не слагате допълнително. В идеалния случай отслабвате по половин килограм седмично, не с много повече, за да няма йо-йо ефект”, съветва доц. Попиванов. 

Автор Ина Димитрова

[Общо: 57    Средно: 2.6/5]
Защо е трудно да се отслабне при инсулинова резистентност и диабет? беше последно модифицирана от: януари 25th, 2021 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *