сряда, 17 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКои са причините за високи триглицериди в кръвта?

Кои са причините за високи триглицериди в кръвта?

Триглицеридите са част от липидния (мастния) профил на организма. Те се произвеждат както вътре в организма чрез черния дроб, така и се приемат отвън чрез храната, богата на мазнини. Повишението на триглицеридите, установено чрез изследване на кръвта, има прогнозен характер относно риска от атеросклероза и сърдечносъдови заболявания. Лекарите и пациентите трябва да разглеждат риска от повишените триглицериди в контекста на всички рискови фактори, установени при отделния човек. Индивидуалният подход е от изключителна важност за определяне на правилното поведение при всеки случай на повишени триглицериди в организма.

Основни причини за повишени нива на триглицеридите

разтоварване на черния дробОценката трябва да включва проверка на причините за повишените нива на триглицеридите, като се започне с отговор на въпроса има ли ендокринно или друго заболяване, което да е довело до този резултат. В тази група влизат чернодробната цироза, панкреатитът, хипофункцията на щитовидната жлеза, захарният диабет, нефрозният синдром и фамилната хиперлипопротеинемия.

Понякога причината трябва да се търси в медикаментите, които приема пациентът. Затлъстяването, високото кръвно налягане, нарушенията в глюкозната обмяна (висока кръвна захар), чернодробната дисфункция, фамилната дислипидемия са необходимите фактори за определяне на сърдечносъдовия риск при хората с повишени триглицериди. Мазната храна, тютюнопушенето и обездвижването са допълнителни фактори, увеличаващи риска при тези хора.

Триглицеридите са индикатор за лошо хранене. Например те се повишават бързо при употреба на бързо усвояващи се захари, напитки със захарно съдържание и алкохол. Белият ориз, белият хляб и други въглехидрати също покачват много бързо нивата на триглицеридите в организма.

Цялото съчетание на рискови фактори и начинът на живот трябва да бъдат внимателно изследван от личния лекар или лекуващия кардиолог, липидолог, ендокринолог и други специалисти. Те трябва да определят колко пъти е повишен рискът от сърдечносъдови инциденти, какви стойности на кръвните показатели, какво тегло и т.н. трябва да се достигнат в хода на лечението. Да се изработи програма за начин на живот и / или медикаментозно лечение и да се контролира.

Кои са нормалните стойности на триглицеридите

лабораторни изследванияЕвропейското кардиологично дружество приема за нормални стойностите под 150 мг/дл или под 1,7 ммол/л. Леко или средно повишени са стойностите между 150-880 мг/дл или 1,7-10 ммол/л. Високи са нивата на триглицеридите над 10 ммол/л. За правилната интерпретация на данните от изключителна важност е как е извършено изследването, защото нивата на триглицеридите са много бързо променящи се и зависят до голяма степен от режима на хранене. По тази причина пациентът се инструктира да не се е хранил или пил други течности освен вода в течение на минимум 12 часа.

Дават му се препоръки за начин на хранене през деня преди изследването, например ограничаване на количествата храна, мазнините, бързоусвоими захари, алкохол и др. След получаване и анализ на резултатите при хората с ниски под 1,7 ммол/л триглицериди обикновено не се препоръчват специални мерки, ако няма други рискови фактори. Медикаментозното лечение се препоръчва при нива на триглицеридите над 2,3 ммол/л и с висок риск за сърдечносъдови заболявания според другите показа тели. Обикновено се препоръчват лекарства от групата на статините, а при липса на достатъчен ефект се добавят и фибрати.

Промени в храненето за нормализиране на стойностите

вредна ли е захартаНай-важната мярка за понижаване на нивата на триглицеридите е да пиете възможно най-малко алкохол. Второто е да избягвате сладки храни и напитки.

Може да ви се струва странен съветът да се откажете от чашата с бира или вино вечер, от десерта, шоколада. За това обаче има основателна причина: триглицеридите се синтезират основно в организма от излишната захар и алкохол.

Следващият съвет няма да ви изненада – препоръчително е да спазвате диета с ниско съдържание на мазнини, ако искате да намалите триглицеридите в кръвта.

Добрата новина е, че има и вкусни неща, които се препоръчват за високи нива на триглицеридите. Вижте кои храни може да хапвате без угризения:

  • Продукти, богати на фибри: плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни;
  • Минерална вода или чай вместо сладки лимонади;
  • Пресни плодове вместо плодови консерви или сушени плодове;
  • При готвене използвайте растително олио вместо масло;
  • Прясна риба, особено морска, която съдържа омега-3 мастни киселини. Тук мазните риби (сьомга, скумрия) дори се препоръчват.

Д-р Борислав Ацев, кардиолог в УМБАЛ „Света Екатерина“

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -