Триглицеридите може да са високи заради диабет или болна щитовидна жлеза

PRINT
лабораторни изследвания

Триглицеридите (неутрални мазнини) са важен резервоар за енергия в тялото. В кръвта те попадат от храната или от мастната обмяна в организма. Тялото може само да ги произвежда – например от въглехидрати и да ги отлага в мастната тъкан като резервен източник на енергия за периоди на недохранване.

В кръвта триглицеридите се транспортират по специален начин, подобно на холестерола, с помощта на липопротеини. Последните пречат в кръвта да се образуват капки от мазнините, защото това би било животозастрашаващо.

11 съвета за по-добър контрол на холестерол и триглицериди

Защо се налага изследването им?

Лабораторното изследване на триглицеридите се прави за обща оценка на здравето, както и за преценяване на риска от заболявания на кръвоносните съдове (атеросклероза). Този вид мазнини попадат в съдовете от храната, от черния дроб (той може да ги произвежда) и от мастната тъкан ( тя може да ги освобождава). За да се избегне изкривяване на резултата (например след нахранване с богато на мазнини ястие), кръвната проба се прави сутрин на гладно при минимум 8-часова пауза без храна.

Увеличени стойности на триглицеридите се наблюдава при:

  • Определени вродени заболявания на мастната обмяна (фамилна хиперлипидемия);
  • Захарна болест (диабет);
  • Затлъстяване (адипозитас);
  • Алкохолизъм;
  • Понижена функция на щитовидната жлеза.

Защо е трудно да се отслабне при инсулинова резистентност и диабет?

Комбинацията от повишени стойности на триглицеридите и на холестерола (особено на „лошия“ – LDL) в кръвта сочат повишен риск за атеросклероза (калциране на артериите) и за щетите, които тя обикновено причинява. Важно! Леки отклонения от референтните стойности не сочат автоматично наличието на заболяване. Те може да се получат и поради особеностите на метода на изследване, тъй като не всички лаборатории работят по един и същи начин.

Референтни стойностия              mg/dl (милиграма на децилитър)

Мъже до 18 г. – 50–150 mg/dl

Мъже над 18 г. – 50–150 mg/dl

Жени до 18 г. – 50–150 mg/dl

Жени над 18 г. – 50–150 mg/dl

Нормалните стойности са за изследване на гладно.

[Общо: 37    Средно: 3.3/5]
Триглицеридите може да са високи заради диабет или болна щитовидна жлеза беше последно модифицирана от: май 25th, 2021 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *