вторник, 21 март, 2023
- Реклама -
НачалоПрофилактикаПредоперативни тестове за алергия - защо са важни?

Предоперативни тестове за алергия – защо са важни?

Предоперативните тестове за алергия са важни, особено ако сте имали алергична реакция в миналото към някакъв медикамент. Но дори и да не сте, пак е добре да проверите каква е реакцията ви към най-често използваните по време на хирургична интервенция лекарства. Същото се отнася и когато ви предстои стоматологична манипулация, за която ще се използват упойки. Възможно е човек да развие алергия към даден препарат впоследствие, не от първото приложение. Тестовете са бързи – отнемат 20-30 минути. 

 Д-р Мариана Мандажиева, алерголог и управител на Медицински център „Искър“, често консултира пациенти, на които им предстои операция или стоматологична хирургична интервенция. Може да запишете час за преглед при нея на тел.  0877 58 90 40.

Тези тестове обхващат три вида препарати – упойки, миорелаксанти и антибиотици. Може да се направи тест и за алергия към латекс (ръкавиците на медиците са от такъв материал). За кои алергени точно трябва да се направи проверката, дава насоки опериращият специалист или преценява на място д-р Мандажиева според конкретния случай. 

По принцип всяко лекарство, дадено по време на операция, може да предизвика алергична реакция. Мускулните релаксанти се прилагат винаги при интубация, т.е. за въвеждане на дихателна тръба в трахеята. Те се дават само в операционната, точно преди да се постави вентилационната тръба и заедно с останалите анестетици.

Еозонофилите са повишени най-често заради алергия или инфекция

Рискови фактори за алергични реакции към анестетици

Има рискови фактори, които увеличават вероятността от алергични реакции по време на операция или по време на подготовка. Такъв е налице например, ако пациентът е имал алергична реакция, свързана с предишна операция. На по-голям риск са изложени пациенти, склонни към атопични реакции, с вече установена сенна хрема, астма или невродермит. Любопитна подробност е, че хората с алергия към латекс често не могат да понасят авокадо, банани или киви, без да знаят за реакцията си към латекс. Затова лекарят трябва да обърне внимание на тази информация. Реакцията към тропически плодове като авокадо, банан или киви е кръстосана алергия към латекса.

Честият контакт с анестетици в миналото е друг рисков фактор. Например деца с вродени малформации, претърпели няколко операции, са имали много възможности да натрупат антитела срещу тези вещества. Така могат да станат алергични, ако се стигне до нова операция. 

Изводът е, че пациенти, които са имали операция в миналото без проблеми, все още могат да реагират анафилактично, т.е. алергично, на анестетици по време на следваща процедура. Многократният контакт повишава риска от развитие на антитела,а по този начин и риска от алергични реакции към анестетици при друга операция.

Какъв е рискът от увреждане при наркоза за операция?

За какво да внимават пациентите преди операция

Рисковите пациенти трябва във всеки случай да споделят за всички установени вече алергии на лекуващия лекар преди операцията. В тези случаи предварителната консултация с алерголог е наложителна, за да се изяснят причините за алергичните реакции. 

Автор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -