четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеНадбъбречна умора - какви са мерките, за да не стигнем до пълно изтощение?

Надбъбречна умора – какви са мерките, за да не стигнем до пълно изтощение?

Надбъбречната умора е състояние, което в последно време се среща много често, дори и хората да не подозират, че страдат от него. Състоянието е специфично и много малко лекари са подготвени да го разпознаят или диагностицират. Диагнозата се поставя най-точно с помощта на специфични кръвни изследвания. Тя е резултат от постоянния стрес във всекидневието, напрежение, надпревара с времето, чувство за безпокойство и много други. Това разказва Ангел Ангелов, основател на Ергон Център България (гр. София, ул. Пирински проход №39, Телефон: 089 660 0762).  Ето какви съвети още дава той. 

Усилено се отделят хормони на стреса – адреналин и норадреналин

Така организмът ни непрекъснато произвежда хормони на стреса – адреналин и норадреналин, които се синтезират в надбъбречните жлези. Те се отделят в състояния на повишени изисквания към организма. Тези хормони повишават кръвното налягане, пулса, дихателната честота, кръвната захар, а целта е да мобилизират тялото за преодоляване на дадена стресова ситуация. При хроничен стрес адреналните жлези може да увеличат размерите си до 2 – 3 пъти в резултат на тяхната свръхстимулация. Сами се досещате, че продължителното подлагане на стрес и последиците за нас са пагубни.

Дългата борба със стреса и неговите хормони води до изтощение на целия организъм, влошаване на имунната ни защита, трудности в изпълнение на ежедневните ни и работни задачи, липса на фокус и концентрация, невъзможност за вземане на адекватни решения дори тотално блокиране на мисловните ни функции, чести разболявания, сексуални дисфункции, често отсъствие от работа и общо влошаване на качеството ни на живот.

Гемотерапията притежава прекрасни възможности за подкрепа в подобни ситуации, като нежно внася баланс в работата на нервната система и подпомага работата на надбъбречните жлези. Всеки един човек е индивидуален, неговите реакции също и затова е много важно да бъдат подбрани екстракти, които да кореспондират на вашата конкретна нужда, ситуацията в която се намирате и необходимостта от подкрепа. Поради тази причина е важно да се консултирате с терапевт, който да ви помогне и да избере за вас екстракта, който би имал най-добър ефект.

Как да се справим с надбъбречната умора?

Ето и как конкректно можете да си помогнете с екстрактите на гемотерапията:

Основното (първично) действие на екстракта от Гигантска секвоя е тонизиращо за надбъбречната жлеза, стимулира производството на кортизол, премахва възпалението и свързаната с него болка и дискомфорт.

Този екстракт има вторичен ефект върху ендокринната система, като влияе върху здравето на простатата и тестисите и хармонизира производството на естроген и тестостерон. При мъжете тези хормони регулират либидото, еректилната функция и производството на сперматозоиди. При жените тези хормони подпомагат здравето на матката и яйчниците, както и костната маса. Освен това, хормоналната хармонизация на гигантската секвоя както при мъжете, така и при жените действа върху костно-ставната система, подобрявайки стабилността на костите и здравето на сухожилията и връзките.

Гигантска секвоя – какъв е ефектът от нея

Екстрактът от Гигантска секвоя е известен и с високото си съдържание на минерали. Високото ниво на калций в екстракта подпомага минерализацията на костите. Високото ниво на магнезий оказва  тонизиращ ефект, а съдържанието на цинк поддържа функцията на простатата.

Предимствата от употребата на екстракта от гигантска секвоя могат да се усетят най-добре, като се спазва редът, по който тялото оздравява. Гигантската секвоя може да се използва по всяко време, когато се наблюдават остри симптоми, но само за кратки периоди от време, тъй като действа много дълбоко. Той може да бъде дозиран в минимални дози в началото на терапията, за да поддържа нервната система при тези, които се нуждаят от фокус и издръжливост  при натоварване с умствени или физически задачи.

След като изхождането бъде оптимизирано (това е втората задача на гемотерапията след хармонизирането на нервната система), то може да се използва в протоколи за хармонизиране на хормоните както при мъжете, така и при жените.

Кой най-често има нужда от този екстракт:

  • Мъже и жени – от юноши до възрастни.
  • Мъже и жени с умствено или физическо изтощение.
  • Мъже и жени с наранявания, включващи кости, сухожилия и връзки.
  • Мъже със симптоми от страна на простатата.
  • Жени с проблеми с яйчниците, които биха искали да се възползват от хармонизирането на производството на естрогена и за предотвратяване на остеопороза в бъдеще.

Какво да ядем, ако страдаме от надбъбречна умора?

Основен проблем на съвременния начин на хранене е, че храните не съдържат нужните хранителни вещества; избираме бързото и лесно хранене, което не е пълноценно или пък ядем безразборно. Факт е, че проблемите свързани с храната и храненето са много. Ние ви предлагаме една лесна рецепта за супа, наречена „Таз“, взета назаем от Долорес Дауни.

Супа за възстановяване на надбъбречната функция:

450г зелен фасул

1 чаша целина (накълцана)

1 чаша тиквички (нарязани)

1 средно голяма глава лук (накълцана)

1 чаха доматен сок

1 чаша изворна вода

2 с.л мед

1 с.л паприка (червен пипер)

1 чаша пилешки бульон (по възможност домашен)

пипер на вкус

Слагаме всички съставки в тенджера и оставяме да ври един час, докато зеленчуците омекнат.

Ето и някои плодове, които се препоръчват или забраняват за консумация при надбъбречна умора:

  • Препоръчителни са папая, манго, сливи, круши, киви, ябълки, грозде (само няколко зърна), череши.
  • Избягвайте банани, стафиди, фурми, смокини, портокали и грейпфрути.
Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -