сряда, 28 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноХроничната умора може да е от щитовидната жлеза

Хроничната умора може да е от щитовидната жлеза

Синдромът на хроничната умора може да не е свързан с нарушения на имунната система, както се предполагаше досега, а да се дължи на йоден дефицит или проблем с щитовидната жлеза. Това са изводите на холандски учени, публикувани в научното списание Frontiers in Endocrinology.

Дълги години медиците не можеха да стигнат до ясен консенсус дали хроничната умора изобщо е заболяване. Учените от Университета Грьонинген в Холандия установили, че лабораторните изследвания на кръвта при хора, които се оплакват от хронична умора, се откриват сходни резултати като при пациенти с хипотиреодизъм. Затова те смятат, че състоянието им може да се подобри чрез прием на хранителни добавки, които съдържат йод, или чрез хормони на щитовидната жлеза.

Вижте още: Може ли спонтанно да се оздравее от хипотиреоидизъм

През последните години лекарите имат все повече пациенти, които се оплакват от синдрома на хроничната умора. Симптомите на повечето хора са чести спазми, безсъние, умора и главоболие. Въпреки различните проучвания, досега не беше идентифицирана ясна причина за състоянието. Дори се прокраднаха предположения, че става дума за въображаема болест.

Сравнително скоро учените започнаха да откриват признаци, че болестта все пак съществува. Според тях тя се развива в резултат на своеобразно “заклещване” на нервната система в режим на постоянно извънредно положение. То отключва редица възпалителни процеси в организма, които между другото засягат и гръбначния мозък.

Симптомите при хронична умора са като при понижена функция на щитовидната жлеза

Бегона Нунес хронична умораБегона Руиз-Нунес (на снимката) заедно с нейния екип учени сега откриха друго обяснение на постоянната умора. Те обърнали внимание на факта, че при тези пациенти има също проблеми със зрението и много други симптоми. Хроничната умора е характерна за още едно заболяване – хипотиреоидизъм, което се дължи на продължителен дефицит на хормони от щитовидната жлеза. Стъпвайки на тази база, учените събрали кръвни проби от пациенти с хронична умора. Сравнили нивата на хормоните с аналогични проби, взети от здрави доброволци.

Оказало се, че много от хората с хронична умора са с понижени нива на двата главни хормона на щитовидната жлеза – FT3 и FT4.

Тези пациенти имали също така повишени нива на TSH – хормон, който се произвежда в хипофизата и чиято цел е да подтикне щитовидната жлеза да работи повече. Нещо подобно се случва и при пациентите с хипотиреоидизъм. Поради липса на йод или други смущения на щитовидната жлеза, тялото не произвежда достатъчно тиреоидни хормони. Това кара мозъка да отделя все повече TSH, опитвайки се да  стимулира безуспешно производството им. В крайна сметка засегнатите се чувстват изтощени, а в организма им се развиват различни нарушения, включително умора.

Като следваща стъпка учените планират да се провери дали добавки с йод биха помогнали на тези хора да се върнат обратно към нормалния живот. Също така ще се опитат да намерят обяснение за разликите между хроничната умора и хипотиреоидизъм, които те са открили в анализа на кръвта на доброволците.

Източник: frontiersin.org

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -