Какво казват за щитовидната жлеза хормоните FT3 и FT4

PRINT
лаборатория кръвни изследвания

FT3 (свободен трийодтиронин) и FT4 (свободен тироксин) са два важни хормона на щитовидната жлеза. Отклоненията в стойностите им сочат понижена или повишена функция на жлезата. По правило стойностите им се мерят чрез изследване на кръвта заедно с TSH (хормон, отделян от хипофизата, за да стимулира работата на щитовидната жлеза). Така работата на жлезата може да се прецени по-комплексно.

Двата хормона стимулират определени процеси на обмяната. В голямата си част те са свързани с протеини в кръвта. Малка част от Т3 и Т4 се откриват свободни в серума. Точно по тяхната концентрация и заедно с хормона TSH се вадят заключения за работата на жлезата.

Кога променените стойности говорят за болест?

Повишените стойности говорят за повишена функция на щитовидната жлеза, а намалени – за понижена (хипотиреоидит).

Кои стойности са нормални?

FT3 трябва да е между 1,7 и 3,7 ng/l, FT4 между 7 и 14,8 ng/l. Референтните стойности може леко да варират според метода на изследване.

Консултант проф. Петер Лупа, Институт по клинична химия и патобиохимия, Технически университет Мюнхен

[Общо: 361    Средно: 2.8/5]
Какво казват за щитовидната жлеза хормоните FT3 и FT4 беше последно модифицирана от: януари 16th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

7 thoughts on “Какво казват за щитовидната жлеза хормоните FT3 и FT4

 1. FT -4-20.91 TSH- 0.005 За какво е предпоставка ниският TSH и трябват ли допълнителни изследвания? Дебелея ужасно.

  1. Iliana Angelova каза:

   По принцип ниският TSH е знак за повишена активност на щитовидната жлеза. Нещата обаче не са така прости, затова трябва да ви види ендокринолог и то добър!! Колкото се може по-скоро, защото хормоналните проблеми може да засегнат сърцето и други органи и системи в организма. Очевидно имате сериозен хормонален проблем, но състоянието ви трябва да се прецени комплексно, не на парче! Да се видят стойности на холестерол, кръвна захар, триглицериди и др.

 2. Валентина Гюрова каза:

  Ходих в Майчин дом при доцент Томова. Нищо освен операцшя не ми предложи и по един метизол от 05млг. На ден.При постъпването в болница за 5дни преди това ще ви дам резултатите-ТСХ-0.01,юFT4-19.31FT3-6.46-Too/IU/ml/-127.7. Направих там нови FT4-11.7TSX-0.06 и Трак-1.0 U/L Т-3не е изследвано. На ехограф -Полинодозна струма и АТ3. Нировномерно задебелена капсула смесени възли. Запазен кръвопоток.УЗ данни за АТЗ и полинодозна струма. Не знам къде да потърся специалист по ендокринология ,но веднага да пристъпя към отстраняването и ми се вижда лекомислено. Не съм млада-64год.Нямам диабет но вземам лекарства за високо кръвно Престариум Ко 10/10. И Небилет по 1сутрин и половин вечер. МОЛЯ ПРЕПОРЪЧАЙТЕ МИ НЯКОЙ ДОРИ СРЕЩУ ЗАПЛАЩАНЕ ЗАЩОТО ОТ 70КГ ДА ЖИВЕЕШ С 90 КГ. ЗА ТРИ МЕСЕЦА ТГИ КАЧИХ МИ Е ТРУДНО! ПРИЕМЕТЕ ЛИЧНАТА МИ БЛАГОДАРНОСТ ЗА ВНИМАНИЕТО. Холестерола е малко над нормата-6.20 Триглицеридите са ми в повечко-около 3. Израснала съм в район с липса на йод във водата. Очаквам вашата насока към кого да се обърна!БЛАГОДАРЯ.

  1. Боряна каза:

   доцент Румен Пандев- ИСУЛ .Прекрасен хирург ендокринолог.

 3. Т4 БЕШЕ НОРМАЛЕН ПРИ МЕН, СЕГА ЛЕК Е ПОД НОРМАТА- 6.91. ТОЙ ЗАВИСИМ ЛИ Е ОТ ХРАНАТА ? КАЗВАТ, ЧЕ ОТ СОЯТА СПАДАЛ, А НАПОСЛЕДЪК Я КОНСУМИРАМ ЧЕСТО.ТСХ Е ЗАВИШЕН, ОПИТВАМ СЕ ДА НАМАЛЯ ХАПЧЕТАТА, ВОДЯ ЗДРАВОСЛОВЕН НАЧИН НА ЖИВОТ,ПИЯ ЧАЙ ОТ МАЩЕРКА- МНОГО СЪМ ДОВОЛНА- ТСХ ЗАПОЧНА ДА СПАДА.ЩЕ СЕ РАДВАМ НА ОТГОВОР

 4. Боряна каза:

  Доцент д-р Румен Пандев. Прекрасен хирург ендокринолог. Има го в интернет.

 5. Мария Петрова каза:

  Дъщеря ми е с Хашимото от 2 години с хипофункция. Лекува се с Лтироксин 50мг . Преди месец пуснахме за първи път и Фт3 ,който се оказа доста нисък 0.7 при Тсх 2.4 , но ендокриноложката не е назничала нона терапия .Има също и ПКЯН . Как се нормализира и налага ли се ,нивото на ФТ3? Благодаря Ви|

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *