четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоИнтервюПри задух и отоци търсете помощ от кардиолога

При задух и отоци търсете помощ от кардиолога

Човек може да има добри гени, но ако живее погрешно, рискува да се сдобие със сърдечносъдово заболяване, което да премине в сърдечна недостатъчност, казва проф. Пламен Гацов от Българското кардиологично дружество. Комбинацията от задух и отоци е един от признаците. Малко известен например е фактът, че фитнесът след стресов работен ден може да ни докара хипертония. Как да се пазим и кои са най-важните прегледи, изследвания, обяснява в интервюто проф. Гацов, който ръководи Кардиологичната клиника на Втора МБАЛ в София. 

Какво означава сърдечна недостатъчност?

Това състояние е краен етап на много от сърдечните заболявания – прекарани инфаркти, тежка артериална хипертония, клапни пороци и др. За съжаление много пъти тези състояния или заболявания са необратими, а смъртността при пациентите е много висока.

При сърдечната недостатъчност сърцето вече не е толкова мощно, колкото при здравите хора и не може да снабдява адекватно тъканите на тялото с кръв, следователно и с кислород). Видът й може да бъде:

  • според засегнатата сърдечна област (лявостранен, дясностранен или глобален, т.е. цялото сърце);
  • според протичането на болестта – остра или хронична;
  • в зависимост от това дали симптомите се появяват само по време на физическо усилие (компенсирана сърдечна недостатъчност), в покой или при ниско натоварване (декомпенсирана сърдечна недостатъчност).

Лекарите разграничават също систолна и диастолна сърдечна недостатъчност. Систолната се отнася до намалена помпена способност на сърцето, а диастолната означава, че вентрикулите (камерите на сърцето) не са достатъчно пълни с кръв.

Кои са симптомите на сърдечна недостатъчност?

болести на сърцето миокардит

Основните признаци са:

При хроничната форма човек като цяло е с влошени физически възможности – лесно се уморява, има задух, страда от аритмии и отоци, най-вече по крайниците. Понякога има задържане на течности в плеврата. Тя се отличава основно по това, че настъпва бързо, иначе признаците са подобни като при хроничната. Течностите се натрупват по-бързо в различните кухини на тялото. Може да има кашлица с храчки, които да са розово-пенести на цвят.

Може да има бързо нарастване на тегло или обиколка на талията, които сочат задържане на течности в организма. Не всяко подуване на крайниците е свързано със сърцето, понякога то е заради венозна недостатъчност. Има хора, които се оправдават с много работа и тогава ще си обърнат внимание. Страхуват се, че отиването на лекар задължително е свързано с финансови разходи. Има и такива, които просто неглижират състоянието си.

Усещането за задух се наблюдава при много заболявания, но когато състоянието рязко се влоши, а човекът доскоро си е вършил всекидневната работа без пролеми, а сега не може да отиде до магазина да напазарува, задължително трябва да си изясни проблема. Може да не е сърцето, а анемия например.

Кои са причините за влошаване на работата на сърцето?

Две трети от хората у нас умират от сърдечносъдови заболявания. Няма строги данни, но голям процент от тях в крайна сметка си отиват от сърдечна недостатъчност. Затова профилактиката е много важна – трябва да се контролират кръвното, холестерола, диабета и наднорменото тегло.

Стресът влияе на всички функции в организма. Кръвното се повишава, в началото временно. Активират се компенсаторни системи в организма, но ако продължи дълго време, става патологично – развиват се хипертония, исхемична болест и/или атеросклероза, които задълбочават проблема. Калцирането на коронарните съдове (тези, които кръвоснабдяват сърцето) е основната причина за сърдечната недостатъчност. Така сърцето не може да се храни.

Други рискови фактори, които влияят, са пушенето, злоупотребата с алкохол, наличието на диабет и наднормено тегло. Влияе и хиперхолестеролемията –  хора, които имат твърде висок холестерол.

Кои са навиците, които увреждат сърцето и съдовете?

Наскоро имахме пациент, който твърдеше, че по майчина линия има столетници по на 114 г. Гените безспорно са от значение, но по-важно е как ще живее човекът. Пушенето е основен рисков фактор, консумацията на алкохол при някои хора води до сърдечна недостатъчност. Добрата новина е, че когато те се откажат от вредния навик, могат да се възстановят. Обездвижването също е свързано с повишен стрес и високо кръвно. Нека обръщаме повече внимание на храната. Въпреки че би трябвало да знаем какво ядем, оказва се, че далеч не е така. Артериалната хипертония допринася за развитието на атеросклерозата. Промяната в съдовете започва постепенно – първо са леките увреждания, които се задълбочават и водят до инсулт и инфаркт.

Има едно интересно проучване на Салим Юсуф – той е индиец, но работи в Канада. Той доказа, че хората, които имат телевизор и кола, по-често боледуват от сърце, отколкото онези, които нямат. В никакъв случай не проповядвам пълно въздържание от благините на цивилизацията, но напомням, че движението е важен фактор.

Има и хора, които са с нормално тегло, но живеят в стресова обстановка. Един съвет към тях: в никакъв случай не бива да се подлагат на тежки физически натоварвания, например във фитнеса след напрегнат работен ден. Това е допълнителен стрес за организма, много е вредно. Тряба да има период на почивка, за да може организмът да възвърне баланса си, и чак след това да се спортува. Но в никакъв случай с тежки физически натоварвания. Може да се тича малко или да се плува. Много млади хора не знаят тези правила и надценяват силите си. При тях фитнесът може да докара хипертония.

Как физическото движение помага?

Доказано е, че ако човек всеки ден ходи с бърз ход поне 15 мин. и пулсовата му честота се увеличава до 100-110 удара в минута, продължителността на живота се удължава. Ако човекът е прекарал инфаркт, допълнителното натоварване подобрява кръвоснабдяването и храненето на тъканите в зоната, където е било запушването, стимулира се развитието на допълнителни съдове в сърдечния мускул.

Вече навлиза нов метод за лечение на кръвно – чрез бъбречната артерия. Има ли го у нас?

Това е нов метод, който добива все по-голяма популярност. Представлява изгаряне на симпатиковите рецептори в артериите, които кръвоснабдяват бъбрека. Този орган има важни функции в регулирането на кръвното налягане. Симпатиковата свръхактивност води до хипертония.

Опасно ли е, ако човек от време на време вдига кръвно?

Това е нормална физиологична реакция на организма в стресови ситуации. Това не се смята за хипертония. Но ако стресът е хроничен, продължава дълго време, може да доведе до появата на трайно високо кръвно. Първоначално има само спазъм на съдовата стена и мускулатура поради усилено отделяне на хормона ангиотензин. Продължи ли дълго този спазъм, се развива фиброза на съдовата стена. Тя става по-твърда и не може да се отпусне. Тогава казваме, че високото кръвно се фиксира, то остава и е много трудно обратимо, да не кажа невъзможно да се възстанови съдовата стена. Има лекарства, които свалят кръвното, но не могат да възстановят съдовете. Не могат да излекуват хипертрофията на сърцето или увреждането на бъбреците. Трябва да се действа в началото.

Защо имаме толкова много неоткрити хипертоници?

Много често високото кръвно не се усеща или пък хората го отдават на някакво друго неразположение. В забързаното всекидневие нямат време да си мерят често кръвното, а един ден установяват, че вече имат хипертония. Тя вероятно е съществувала от години. Много е важно измерването на кръвното да става правилно. То се мери под мишницата, а не на китката. Вкъщи то трябва да е по-ниско, отколкото в лекарския кабинет. Нормалните за кабинета са високи за у дома. В позната обстановка човек е по-спокоен.

Кои са задължителните изследвания за оценка на риска?

При посещението в лекарски кабинет първо се мери кръвното, след което се прави кардиограма и при необходимост – ехография на сърцето. Ехографът може бързо и лесно да покаже структурни промени в сърцето, мозъчните съдове и бъбреците. Има и изследвания с доплер и ултразвук – те дават представа за кръвоснабдяването в сънните артерии, дали има увреждане на стените на съдовете. Добре е да се направят и обичайните лабораторни изследвания на кръв, включително кръвна захар, триглицериди и видовете холестерол.

Какво са тахикардиите?

Тахикардия значи ускорен пулс. Това е по-често срещано явление. В понятието аритмии влизат и проводните нарушения, при които може да се наблюдава и забавен пулс, поради някакво увреждане на проводните системи на сърцето. Тахикардиите са различни. Най-често срещана е синусовата тахикардия, която се дължи на повишен симпатиков тонус, но може да е и заради заболявания. При някои ускореният пулс може да се появява отвреме навреме, но при други е постоянно. Трябва преглед и лекарят ще реши.

Свързани теми: С коронарография лекуват исхемична болест и инфаркт

Новости в кардиологията свалят под 7% смъртността от инфаркт

Автор Ина Димитрова

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -