четвъртък, 18 април, 2024
- Реклама -
НачалоИзследванияКакво казват за щитовидната жлеза хормоните FT3 и FT4

Какво казват за щитовидната жлеза хормоните FT3 и FT4

FT3 (свободен трийодтиронин) и FT4 (свободен тироксин) са два важни хормона на щитовидната жлеза. Отклоненията в стойностите им сочат понижена или повишена функция на жлезата. По правило стойностите им се мерят чрез изследване на кръвта заедно с TSH (хормон, отделян от хипофизата, за да стимулира работата на щитовидната жлеза). Така работата на жлезата може да се прецени по-комплексно.

Кое е правилното лечение при хашимото

Двата хормона стимулират определени процеси на обмяната. В голямата си част те са свързани с протеини в кръвта. Малка част от Т3 и Т4 се откриват свободни в серума. Точно по тяхната концентрация и заедно с хормона TSH се вадят заключения за работата на жлезата. Свободната фракция на хормоните на щитовидната жлеза в кръвта е по-добра за оценка на функцията на щитовидната жлеза, отколкото общата концентрация на хормоните Т4 и Т3. Концентрацията на свързващите протеини може да бъде променена от различни фактори като прием на противозачатъчни хапчета или бременност. Именно за това за оценяване на работата на щитовидната жлеза обикновено се гледат свободните хормони (fT4, fT3).

Кои стойности са нормални?

FT3 трябва да е между 1,7 и 3,7 ng/l, FT4 между 7 и 14,8 ng/l. Референтните стойности може леко да варират според метода на изследване. Повишените стойности говорят за повишена функция на щитовидната жлеза или за Базедова болест, а намалените се свързват с понижена функция (хипотиреоидизъм), хашимото, състояние след операция или след използване на радиоактивен йод.

Тези стойности непременно се съпоставят с резултатите за нивата на TSH. Изследването и на трите хормони се прави чрез кръвна проба, взета сутрин на гладно. Ако приемате L-тироксин на таблетки, в деня на изследването не вземате дневната си доза.

Болна ли е щитовидната жлеза при леко повишен TSH

Кога щитовидната жлеза боледува

Когато са готови резултатите от изследванията и на трите вида хормони на щитовидната жлеза, лекарят може да определи дали става дума за леко (латентно) или тежко (явно) отклонение:

 • лек хипертиреоидизъм (латентен хипертиреоидизъм): стойността на TSH е твърде ниска, а стойностите на fT4 и fT3 все още са предимно в референтния диапазон;
 • лек хипотиреоидизъм (латентен хипотиреоидизъм): стойността на TSH е повишена, стойностите на fT4 и fT3 все още са предимно в референтния диапазон;
 • изразена повишена функция (явен хипертиреоидизъм): стойността на TSH е твърде ниска, стойностите на fT4 и/или fT3 се повишават.
 • изразен понижена функция (явен хипотиреоидизъм): TSH стойността е твърде висока, а стойностите на fT4 и/или fT3 са твърде ниски.

Консултант проф. Петер Лупа, Институт по клинична химия и патобиохимия, Технически университет Мюнхен

Свързани публикации

7 коментара

  • По принцип ниският TSH е знак за повишена активност на щитовидната жлеза. Нещата обаче не са така прости, затова трябва да ви види ендокринолог и то добър!! Колкото се може по-скоро, защото хормоналните проблеми може да засегнат сърцето и други органи и системи в организма. Очевидно имате сериозен хормонален проблем, но състоянието ви трябва да се прецени комплексно, не на парче! Да се видят стойности на холестерол, кръвна захар, триглицериди и др.

 1. Ходих в Майчин дом при доцент Томова. Нищо освен операцшя не ми предложи и по един метизол от 05млг. На ден.При постъпването в болница за 5дни преди това ще ви дам резултатите-ТСХ-0.01,юFT4-19.31FT3-6.46-Too/IU/ml/-127.7. Направих там нови FT4-11.7TSX-0.06 и Трак-1.0 U/L Т-3не е изследвано. На ехограф -Полинодозна струма и АТ3. Нировномерно задебелена капсула смесени възли. Запазен кръвопоток.УЗ данни за АТЗ и полинодозна струма. Не знам къде да потърся специалист по ендокринология ,но веднага да пристъпя към отстраняването и ми се вижда лекомислено. Не съм млада-64год.Нямам диабет но вземам лекарства за високо кръвно Престариум Ко 10/10. И Небилет по 1сутрин и половин вечер. МОЛЯ ПРЕПОРЪЧАЙТЕ МИ НЯКОЙ ДОРИ СРЕЩУ ЗАПЛАЩАНЕ ЗАЩОТО ОТ 70КГ ДА ЖИВЕЕШ С 90 КГ. ЗА ТРИ МЕСЕЦА ТГИ КАЧИХ МИ Е ТРУДНО! ПРИЕМЕТЕ ЛИЧНАТА МИ БЛАГОДАРНОСТ ЗА ВНИМАНИЕТО. Холестерола е малко над нормата-6.20 Триглицеридите са ми в повечко-около 3. Израснала съм в район с липса на йод във водата. Очаквам вашата насока към кого да се обърна!БЛАГОДАРЯ.

  • доцент Румен Пандев- ИСУЛ .Прекрасен хирург ендокринолог.

 2. Т4 БЕШЕ НОРМАЛЕН ПРИ МЕН, СЕГА ЛЕК Е ПОД НОРМАТА- 6.91. ТОЙ ЗАВИСИМ ЛИ Е ОТ ХРАНАТА ? КАЗВАТ, ЧЕ ОТ СОЯТА СПАДАЛ, А НАПОСЛЕДЪК Я КОНСУМИРАМ ЧЕСТО.ТСХ Е ЗАВИШЕН, ОПИТВАМ СЕ ДА НАМАЛЯ ХАПЧЕТАТА, ВОДЯ ЗДРАВОСЛОВЕН НАЧИН НА ЖИВОТ,ПИЯ ЧАЙ ОТ МАЩЕРКА- МНОГО СЪМ ДОВОЛНА- ТСХ ЗАПОЧНА ДА СПАДА.ЩЕ СЕ РАДВАМ НА ОТГОВОР

 3. Доцент д-р Румен Пандев. Прекрасен хирург ендокринолог. Има го в интернет.

 4. Дъщеря ми е с Хашимото от 2 години с хипофункция. Лекува се с Лтироксин 50мг . Преди месец пуснахме за първи път и Фт3 ,който се оказа доста нисък 0.7 при Тсх 2.4 , но ендокриноложката не е назничала нона терапия .Има също и ПКЯН . Как се нормализира и налага ли се ,нивото на ФТ3? Благодаря Ви|

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -