понеделник, 17 юни, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаЛекари: Все повече хора са с болест на Крон и язвен колит!

Лекари: Все повече хора са с болест на Крон и язвен колит!

Рязко нарастване на  възпалителните чревни заболявания – болестта на Крон и язвения колит, както и на Синдрома на дразнимото черво /IBS/ отчита екипът на болница „Медлайн“ през последните години. Тази тенденция е съпоставима с данни в европейски и световен мащаб, където колегите също отчитат увеличение на случаите през последните 20 години, посочи началникът на отделението по Гастроентерология д-р Апостол Георгиев.

Възпалителните чревни заболявания налагат ранно, активно, специфично и скъпо лечение, докато при IBS, който е функционално заболяване, изисква симптоматично лечение. Трябва да се отбележи, че признаците на дразнимото черво често се препокриват с началните симптоми на болестта на Крон.

Все още голяма част от пациентите обаче закъсняват с  диагностиката на тези болести, тъй като се притесняват, че ще им се правят болезнени изследвания,  изискващи болничен престой. Техните тревоги са неоснователни, увери водещият специалист и посочи, че съществува  бърз, лесен и неинвазивен тест за диференциална диагноза и проследяване ефекта от лечението на възпалителните чревни заболявания и функционалните чревни нарушения – фекален калпротектин, белтък отделян от левкоцитите при активно възпаление в чревния тракт.

Болка около пъпа издава улцерозния колит

Калпротектин – как расте при чревни болести

При инфекциозните чревни болести обикновено се отчитат над 300 мкг/кг и са пропорционални на активността на възпалението. Такива стойности налагат задълбочено изследване и колоноскопия. Нормалните резултати под 50мкг/кг  не изискват ендоскопско изследване, както е при функционалните нарушения. Междинни стойности между 50 и 300 се проследяват след месец-месец и половина. Възможни са и фалшиво негативни резултати, предимно при деца.

Освен при язвен колит и болест на Крон калпротектинът се повишава при бактериални и вирусни ентерити и колити, дивертикулен колит, микроскопски колит, глутенова ентеропатия, чревни тумори, при употреба на нестероидни противовъзпалителни средства /НСПВС/. При заплашващи симптоми – загуба на тегло, кръв в изпражненията, анемия, температура, трябва да се извърши колоноскопия дори при негативен резултат на калпротектина.

От 3 години в МБАЛ „Медлайн“ рутинно се изследва фекален калпротектин със собствен апарат Quantum Blue на швейцарската фирма Buhlmann Laboratories. Резултатите излизат за 2-3 дни.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -