Доброто храносмилане има 4 основни принципа

PRINT
графиня Ангелика Волфскийл

Доброто храносмилане е в основата на здравето. Тази стара истина припомни в София германската природолечителка – графиня Ангелика фон Волскийл.  Ако често ви спохождат оплаквания в стомаха – болки, спазми, тежест или запек, трябва да помислите къде е причината.

Може би е в избора на храна или пък късния час, в който ядете. Не препоръчвам консумацията на сурови храни в късния следобед или вечерта, посочи графинята. Тогава организмът ни не може да ги смели добре, защото по това време силата на храносмилателните ензими и тяхното производство спада. Суровите храни ферментират в червата.

Храната стои по-дълго в нас и не преминава през нормалното разграждане, а през алкохолна ферментация с отделяне на етан, алкохолно окисляване, обясни Фон Волфскийл. Тези ферменти преминават в кръвта, възпаляват и изтощават лигавицата. Балансът на бактериите в тялото ни се променя. Полезните намаляват. Развиват се чревни гъбички, които предизвикват реакция от имунната система, която е равна на алергичната.

Ако усетим някои от симптомите на дразнимото черво – запек, разстройство, спазми, дискомфорт, това е знак, че нещо не е наред. Не вземем ли мерки, може да се стигне и до Синдрома на пропускливите черва.

Отделянето на специфични хормони е част от цикъла почивка – бодърстване. Към 19 ч започва да се образува хормонът на съня – мелатонин. Сутрин пък ни събужда кортизолът.

Колкото повече ядем вечер, толкова по-затруднено е храносмилането

Приемането на мазна, тежка храна нарушава баланса и на двата хормона – както на съня, така и на бодърстването. С времето всички наши лоши навици, свързани с храната, водят до синдрома на пропускливите черва, повишено кръвно налягане. Качваме и килограми.

Рядко се коментира, че напълняването в повечето случаи е свързано с пропускливите черва, изтъкна графиня Волфскийл. Тя обясни, как може да се свалят излишните килограми без да спазваме сложна диета за отслабване.  Коригираме храненето, един-два пъти от в седмицата се отказваме от вечеря. В допълнение приемаме и Шуслерови соли №4, №9 и №10. За отслабване и пречистване помагат компреси на черния дроб. Те се правят с мехлемите или разтвор на Шуслерови соли №4 и №10. Областта на черния дроб се намазва с мехлема. Памучна кърпа се напоява с воден разтвор, в който има по няколко таблетки от двете соли. Слага се на мястото, отгоре се покрива с допълнителна кърпа. Завиваме се добре и лежим така поне половин час.

Вижте още: Кое пази и кое вреди на черния дроб?

Схващанията от стрес затрудняват храносмилането

Стресът също допринася за общото неразположение, удря силно и по стомаха. Много често го усещаме по схващанията на гърба и спастичната гръбначна мускулатура. Това засяга нервите, които имат голямо влияние върху храносмилането. Помагам на пациентите си с Шуслерови соли №1, №3 и №7. Те могат да се прилагат в областта на схващането или пък на корема и под формата на мехлеми.

Мехлемите с Шуслрова сол №1 или №7 помагат и срещу главоболието. Прави се масаж в областта на шията. Не забравяйте и енергийните точки на ухото.

За саниране на червата графиня Волфскийл предлага комбинация от няколко Шуслерови соли. Като таблетки прилагаме №2, №4, №9 и №10. Мехлем с ШС №5 помага при газове, а №7 – при болки и колики.

Ето и 4-те принципа на доброто храносмилане, които графинята посочва.

1 Правила за храната 

Тя трябва да е балансирана, добре сдъвкана. Да се спазва едно и също време на хранене. Никакви напитки по време на хранене (разреждат храносмилателните ензими). Да не се вечеря твърде късно (в идеалния случай в 18 ч.. Без сурова храна, ястията да са лесни за храносмилане. Да съдържат възможно повече витамини, минерални вещества. По-малко животински мазнини, за сметка на това високо стойностни растителни мазнини – зехтин, ядки и др.

2. Движение

Използвайте стълби вместо ескалатор или асансьор. Преди да стигнете целта, слезте от автобуса и продължете до края пеша. Тренирайте с партньор, това задължава! Пробвайте нови видове спорт.

Баластните вещества (плодове, зеленчуци, пълнозърнести продукти, дребно смляни) не само задвижват храносмилането и подпомагат дефекацията, но се грижат и за изхвърлянето на холестерола, жлъчните киселини и азота. Намаляване на дразнещи продуктите като кафето и др. Прием на вода по 35 ml/ kg на ден.

3. Почивайте осъзнато

Свеж въздух вместо цигари или кафе-паузи. Поставете си приоритети. Отделете време за себе си, вана, чаша чай, книга или каквото ви е по сърце. Практикувайте йога, Тай Чи. Упражнявайте се в съзнателно дишане.

4. Най-важните лекарства в натуропатията

В природолечението се предпочитат диворастящи растения и билки. Горчивките (например Гастритол) подобряват храносмилането. Те започват  своето действие още в устата. В момента, в който се усети горчивият вкус, започва слюноотделянето, едновременно с това се стимулира и производството на сок от стомаха, жлъчния мехур и задстомашната жлеза.

Илиана Димитрова

[Общо: 9    Средно: 2.3/5]
Доброто храносмилане има 4 основни принципа беше последно модифицирана от: март 23rd, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *