събота, 13 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитно100 г алкохол веднага след заразяване пречат на грипа да се развие

100 г алкохол веднага след заразяване пречат на грипа да се развие

Има три основни правила, с които може да се спасим от грипа и настинката. Това обясни д-р Елена Малишева, която освен лекар е и телевизионна водеща на предаване по Първи канал в Русия.   

Правило №1: Мийте ръцете си през няколко часа

Правете това винаги, когато се прибирате в офиса или у дома, след като сте били навън. Няма значение за колко чисти ги мислите. Ако няма възможност да измиете ръцете по някаква причина, използвайте санитарен гел или специални дезинфекционни салфетки. Евтини са и ги има във всички аптеки и дрогерии.

Правило №2: Не докосвайте лицето си през деня

Второто „желязно“ правило е да не докосвате лицето си през деня. Хората често не осъзнават колко различни повърхности докосват в рамките на деня и колко бактерии полепват по ръцете им. Особено опасно е да докосвате очите и устата с неизмити ръце. Не подценявайте това с оправданието, че така си създавате имунитет! Освен това най-новите проучвания сочат, че грипът, чиито щамове са сред най-опасните за сезона вируси, също може да се предава чрез пипане на замърсени предмети и повърхности. Вирусите на грипа могат да оцелеят до 48 часа, ако болен или човек в инкубационен период (заразен, но още без проявени симптоми) е пипал мястото (телефон, дръжка на врата или в автобуса) или е кихнал наблизо.

Правило №3: Мийте редовно пода у дома

В студените месеци, когато между хората се обменят стотици най-различни вируси, е много важно да поддържаме добра хигиена у дома. Това има пряка връзка с опазването на здравето. Необходимо е да се осигури редовно проветряване на помещенията и почистване с влажен парцал. Ето защо.

грип настинка кое помагаСпоред д-р Малишева (на снимката) патогенните частици в праха могат да бъдат запазени по-дълго време.

Научно е доказано, че след като попадне в човешкото тяло, грипният вирус не показва активност около 6 часа. През това време той се намира върху лигавиците.

Ако вземете спешни мерки през тези часове, възможно е заболяването да отстъпи или да премине леко. Най-простото нещо, което можете да направите, е да издухате носа си и да вземете горещ душ. Има и друго средство, което в този момент може да помогне – тоест в първите часове след евентуалното заразяване – 100 грама алкохол. По време на експерименти учените открили, че алкохолът разтваря обвивката на вирусната клетка, като по този начин я лишава от способността й да бъде заразна. Разбира се, става дума само за еднократно “лечение” по този начин, а не за системна употреба на алкохол.

Вижте още: Как държим вирусите далеч през зимата?

Защо грипът е много по-опасен от настинката

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -