вторник, 21 март, 2023
- Реклама -
НачалоПрофилактикаБезплатни прегледи за рак на кожата в София

Безплатни прегледи за рак на кожата в София

Безплатни прегледи за рак на кожата се организират в Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология  (УСБАЛО). Всеки пациент, който иска да се провери за подозрителни бенки или петна по кожата може да се възползва. Прегледите (без направление и без прегледи) ще се провеждат всеки петък от 11 до 12 часа без предварително записване в кабинет 128 на Диагностично консултативния блок на болницата. Прегледите се  осъществяват от екипа на доц. Красимир Киров, началник на Клиниката по дерматология.

5000 нови случая с рак на кожата всяка година

Всяка година около 38 000 са новите случаи на онкологични заболявания по  данни на Националния раков регистър, приблизително 5000 от тях са рак на кожата. Най-честите диагнози сред тях са базоцелуларен и спиноцелуларен карцином, а най-злокачественият вид кожен тумор е  малигнения меланом. Рискови за развитие на рак на кожата са хората със светла кожа, с руси и червеникави коси. Също така онези, при които са налице диспластични невуси – бенки, които са на нивото на кожата, с  неравномерно очертание и оцветяване. Промяната на размера и цвета на бенките обикновено е първи признак на израждането им.

Повишен риск при болен в семейството

Изложени на опасност от развитие на рак на кожата са и хората, които имат в родословието си един или повече кръвни роднини с доказан меланом. Друга рискова група са работещите на открито, които остават изложени продължително време на пряка слънчева светлина без защитно облекло. Също така хората, които обичат горещите и слънчеви курорти. Слънцето може да бъде опасно и във високите планини през зимата, тъй като ултравиолетовото лъчение е налично и тогава. Препоръчително е повишено внимание и към пациентите с псориазис, които са подложени на терапия с ултравиолетови лъчи. Ако се притеснявате за здравословното си състояние, не отлагайте консултацията със специалист.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -