Одобриха ново лекарство за най-тежкия кожен рак – меланом

PRINT
рак на кожата симптоми

Европейската агенция по лекарствата одобри нов продукт за лечение на меланом. Медикаментът се прилага при пациенти с положителен за BRAF V600 мутация рак на кожата, който не може да се оперира или има метастази. Това е най-агресивната форма на тумора. Одобреното лекарство е първото и единствено по рода си. Прицелната терапия може да блокира мутиралите форми на определен протеин, наречен BRAF (би-раф), който се открива в приблизително половината от случаите на меланом.

„Одобрението е важна новина за хората с положителен за BRAF V600 мутация метастазирал меланом, тъй като лекарството значително подобрява преживяемостта на пациентите. Успехът му е доказателство за ползите от персонализираната медицина“, каза д-р Хал Барън, ръководител на Глобално продуктово развитие в „Рош“ – компанията, която е разработила лекарството.

Лечение на меланом – нови възможности

Според проведените клинични проучвания, новото лекарство на „Рош“ е единственото лечение, подобряващо преживяемостта на пациентите, както при нелекувани, така и при лекувани с други лекарства пациенти с напреднал меланом с положителни тестове за BRAF V600 мутации. Основното клинично изпитване доказва, че:

• В междинния анализ рискът от смърт е понижен с 63% при пациентите, получавали новото лекарство, в сравнение с тези, получавали първа линия стандартна терапия;

• Значително се подобрява преживяемостта, в сравнение със стандартна първа линия терапия, показвайки медианна обща преживяемост от 13,2 месеца, в сравнение с 9,6 месеца за химиотерапията.

По-добра преживяемост също бе демонстрирана и при вече лекувани пациенти в предишно клинично проучване. Медикаментът на „Рош“ е първото и единствено персонализирано лекарство, одобрено от Американската агенция по храните и лекарствата през 2011 г., доказало, че подобрява преживяемостта при хора с положителен за BRAF V600 мутация меланом, който не може да се оперира или има метастази. Тестът за откриване на мутиралия протеин – Cobas 4800 BRAF V600, също е разработен от „Рош“. Тестът притежава CE-марка и е наличен за продажба в ЕС.

Имунотерапия при рак на пикочния мехур и меланом

Защо е толкова опасен кожният рак меланом?

Ранно диагностицираният меланом е лечимо заболяване. Въпреки това, когато е разпространен в други части на тялото, това е най-смъртоносният и агресивен кожен рак. Хората с метастазирал меланом обикновено живеят едва няколко месеца, въпреки лечението на този вид рак с досегашните лекарствени методи. Само един от четири човека с метастазирал меланом преживява една година след поставяне на диагнозата.

BRAF протеинът е ключов компонент от нормалния растеж на клетките. Мутациите, които поддържат BRAF протеина в активно състояние, могат да предизвикат прекомерни сигнали в пътя, водещи до неконтролируемо клетъчно делене и преживяемост. Приема се, че тези мутации на BRAF протеина се срещат при около половината от всички случаи на меланом и 8% от солидните тумори.

СНИМКА: ТК

[Общо: 2    Средно: 1/5]
Одобриха ново лекарство за най-тежкия кожен рак – меланом беше последно модифицирана от: юли 19th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *