Как да държим вирусите далеч през зимата

PRINT
грип настинка болки в гърлото

Човек прекарва средно около 2,5 години от живота си в настинки и грип. Въпреки това всеки път, когато ни връхлетят температура, хрема, главоболие, отпадналост, кашлица, имаме чувството, че в момента е по-зле отпреди. Винаги се намират приятели и роднини, които да предлагат изпитани рецепти за самопомощ.

Не всяко твърдение, което години наред се разнася от уста на уста, е вярно. Ето какви са фактите според съвременното научно разбиране.

Храни леката настинка, тежката – на глад! Мит!

диета за отслабване високо кръвноНезависимо дали ви е сполетяла обикновена настинка, или нещо по-сериозно, на организма трябва да се гарантира изобилие от хранителни вещества. Важно е обаче храната да е лесносмилаема и успокояваща. Бульоните, пилешката супа, зеленчуковите ястия, плодовете са най-подходящи.

Не излизай в студено и мокро време!

Единственото нещо, което може да доведе до настинка или грип, е вирус. Така че имате основание да се тревожите, ако сте изложени на зараза. Никой не ляга на легло, само защото го е наваляло или температурите са паднали. Все пак, ако вече сте на ръба на разболяване, е разумно да си спестите излагане на екстремни условия. В този случай преохлаждането може да задълбочи симптомите и да се стигне до истинско боледуване.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Лепи ви се всеки вирус? Проверете черния си дроб
Сокът от ряпа се оказа мощно оръжие срещу грипа
Синапени лапи излекували пневмония при 5-годишно дете
Противогрипната ваксина пази и сърцето

Вирусът не повтаря! Грешка!

Въпреки че много често приятелите ни окуражават, че току-що прекараната настинка е за добро, понеже вече ще имаме имунитет, това няма много общо среалността. Твърдението може да е полезно само в емоционален план. Има около двеста познати вида вируси, които причиняват простуди, така че дори да сме си изработили антитела за борба с една, тези защитни механизми няма да бъдат ефективни в борбата срещу други.

Не се целуваш – не боледуваш! 

целувка двойкаДиректният контакт уста в уста по-рядко е причина за предаване на настинка. Избягването на тази интимност не е абонамент за здраве. Всъщност в традиционния случай получаваме заразни порции чрез пръските от кихане и кашлица на болни хора. Както и от немити ръце, които разпространяват вирусите.

По въпроса с целувките и ласките има изследвания, че хора, които имат партньор, целуват се и правят секс, са като цяло с по-добра имунна защита от тези, които обществото поставя в графата „сингъл“. В съвременното западно общество обикновените настинки са толкова чести, че почти няма хора, които никога не боледуват. Възрастните карат настинка 2-5 пъти всяка година, а учениците – 7-10, защото, от една страна, са най-уязвими, от друга, в класната стая контактуват много деца.

Обяснението защо простудите са по-чести през зимата, е в очевидния факт, че тогава сме склонни да прекарваме повече време на закрито – в непроветрени стаи и в близост до други хора. Най-ефективният начин да се избегне настинка, е да се сведе до минимум рискът вируси да попаднат в носа, където бързо се размножават.

Най-заразни сме на третия ден

Инкубационният период за обикновената настинка е около два дни преди първите симптоми. А болният е най-заразен около третия ден след началото. За колегите му е най-полезно той да се възстановява у дома, но по различни причини това става все по-рядко. Затова и стриктната лична хигиена и проветраването са почти единственото, което можем да направим. С миене на ръцете, дезинфекция с мокри кърпички, почистване на бравите на вратата, телефоните и другите общи вещи в офиса до голяма степен намаляваме риска.

Повече плодове и зеленчуци и храни, съдържащи цинк (месо, черен дроб, морски дарове, бирена мая, пшеничен зародиш и др.) и селен (например бразилски орех, но и повечето други ядки, броколи, кафяв ориз, царевица, телешко, риба тон, яйца).

[Общо: 5    Средно: 3.6/5]
Как да държим вирусите далеч през зимата беше последно модифицирана от: декември 10th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *