Противогрипната ваксина пази и сърцето

PRINT
грип настинка кашлица

Ваксините против грип пазят не само от най-опасните вируси през зимата, но и понижават и риска от сърдечносъдови проблеми, предаде Ройтерс, като цитира резултатите от канадско изследване. Авторите от университета на Торонто анализирали предишни проучвания и установили, че за хората, които се ваксинират срещу грип, има по-малка вероятност от проблеми със  сърцето през следващата година в сравнение с онези, инжектирани с плацебо.

Ефектът е още по-ясно изразен при пациенти със скорошни сърдечносъдови проблеми. „Ако някой все още се отказва от противогрипна имунизация, смятайки, че не му е необходима, ето още една причина да размисли“, пишат учените в изданието на Американската медицинска асоциация.

Предишни проучвания също са показвали, че грипът е свързан с повишен риск в месеците след прекаран инсулт, след проблеми със сърдечна недостатъчност и сърдечносъдови заболявания. Смята се, че инфекциите предизвикват възпалителни процеси в цялото тяло и могат да усложнят вече съществуващи проблеми със сърцето.

За целите на настоящото проучване специалистите са анализирали данните от пет публикувани и едно непубликувано изследвания, обхванали 6735 души, прехвърлили 60-те. Над една трета от тях са имали проблеми със здравето на сърцето. Като цяло 3% от ваксинираните са имали съдови проблеми през следващата година, включително инфаркт или инсулт, срещу 5% при участниците на плацебо.

Сред пациентите със скорошни сърдечносъдови проблеми ефектът от ваксинацията се е оказал още по-ясно изразен – 10% от ваксинираните са имали нови проблеми със сърцето в годината след противогрипната инжекция срещу 23% в групите на плацебо.

[Общо: 4    Средно: 4/5]
Противогрипната ваксина пази и сърцето беше последно модифицирана от: февруари 2nd, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *