вторник, 26 март, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниВитамин D може да намали риска от диабет

Витамин D може да намали риска от диабет

Витамин D може да намали риска от диабет с 25%. Тази теза проверяват в Националния институт по здравеопазване на САЩ, който започна мащабно клинично проучване. Целта е да се разбере дали приемането на витамини от групата D, особено холекалциферол, може да предотврати или забави развитието на захарен диабет тип 2 при пациенти на възраст над 30 години с преддиабетно състояние, пише „Дейли експрес“.

В проучването участват 2500 души. В групата на пациентите с преддиабет нивото на глюкозата в кръвта е над нормалното, но не е достатъчно висока, за да се диагностицира диабет. От Националния институт по здравеопазване подчертават, че няма да правят окончателни заключения преди края на експеримента.
В проучването половината от пациентите доброволци трябва да приемат дневно 100 микрограма витамин D3, а другата половина – плацебо. Два пъти в годината всички участници опит ще бъдат изследвани

Експериментът се провежда на принципа на двойно сляпо проучване, като нито участниците, нито изследователите знаят кой точно приема плацебо , и кой – витамина. Проучването ще продължи около четири години. Очаква се, че по време на този тип време диабет 2 ще има достатъчен брой обекти, както и да се направят изводи за ефекта на витамин върху развитието на болестта.

Източник: „Дейли експрес“

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -