вторник, 19 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитно7 изненадващи симптоми на диабет

7 изненадващи симптоми на диабет

Захарният диабет (тип 2) е известен с това, че се развива неусетно и не боли. Когато човек получи някакви оплаквания, обикновено болестта се е задълбочила и вече има дори увреждания на нервите, очите или бъбреците.

Има обаче някои предупредителни знаци, които могат да ни накарат да се усъмним, че диабетът чука на вратата. Във всеки случай си заслужава да поговорим с личния лекар за това. Той ще ни насочи към допълнителни изследвания, за да се види дали наистина има проблем.

В началото симптомите не са особено изявени, но постепенно започват да се повтарят. Много пациенти изобщо не обръщат внимание, едва когато започна да ги разпитвам, осъзнават, че признаците се отнасят и до тях. Това казва проф. Ханс Хаунер (на снимката), председател на Германската диабетна асоциация и директор на Института по медицина на храненето в Мюнхен, цитиран от немското списание „Фокус“. Ето кои според него са обезпокоителните симптоми, които може да сочат диабет:

  1. Постоянна жажда
  2. Често ходене по малка нужда, особено нощем
  3. Сърбеж по кожата, защото кожата е станала по-суха
  4. Раните заздравяват по-бавно отпреди
  5. Отпадналост без външна причина като например недостиг на сън
  6. Податливост на инфекции
  7. Отслабване, без да е променен режимът на хранене.

Трябва ли да се лекува висока кръвна захар, която още не е диабет

Симптомите на диабет тип 2 се развиват бавно, при диабет тип 1 – внезапно

Необяснимата загуба на няколко килограма без диета и спорт е по-скоро рядко срещан симптом на тип 2. Това е по-скоро един допълнителен, важен симптом на автоимунния диабет тип 1. Всичките 7 симптома се отнасят с пълна сила за тип 1. Специфичното е, че при тип 1 те настъпват внезапно. Повечето пациенти са млади хора. При диабет тип 2 симптомите се появяват и задълбочават по-бавно. Засегнатите се преди всичко възрастни хора. Така проф. Хаунер обяснява разликите при симптомите на двата вида диабет. Захарният диабет тип 2 е много по-разпространен. Статистиката сочи, че той засяга около 8-9% от населението.

Високата кръвна захар изтощава имунната система

Причината за различните по своята същност симптоми като жажда, слабост или уязвимост за инфекции е една и съща – високата кръвна захар. Тя отключва цяла каскада от негативни последици за организма:

  • Тялото се опитва да се освободи от излишната захар чрез по-интензивно уриниране
  • Това води до дефицит на течности. Затова кожата става суха, а човек е постоянно жаден.
  • Протеините се елиминират прекалено бързо от организма. Това отслабва организма и води до загуба на тегло.
  • Високата кръвна захар пречи на нормалното функциониране на имунната система.

Кога да идем на лекар

Според специалистите дори да имате само един от посочените симптоми, това е достатъчен повод да идете на лекар. Само така диабетът може да бъде диагностициран навреме и да се започне правилното лечение. Ще бъдат отложени във времето или избегнати уврежданията на органи като бъбреци, очи и кръвообращение.

Освен стандартното изследване на кръв на гладно, лекарят може да назначи допълнителни тестове като орално обременяване с глюкоза, за да се види дали зад оплакванията стои диабет. При обременяването с глюкоза се вижда как организмът преработва захарите и каква е кръвната захар след прием на храни с въглехидрати. Показва дали панкреасът отделя достатъчно инсулин, дали хормонът действа и доколко се покачва кръвната захар. Ако организмът не може да се справи с усвояването на захарта от теста, значи с твърде голяма вероятност има диабет.

Снимка: Университет „Лудвиг Максимилиан“ – Мюнхен

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -