12 причини за сухотата в устата

PRINT
пие вода сухота в устата

Сухотата в устата е неприятен симптом, който обикновено усещаме в стресови ситуации. Ако оплакването продължи по-дълго време, трябва да се потърсят други причини. В устата има 6 големи и многобройни малки слюнчени жлези, които осигуряват до 1,5 л слюнка на ден. Слюнката съдържа много протеини, ензими и антитела. Нейната роля е да неутрализира някои микроби. С нейна помощ разграждането и усвояването на храната започва още в устата.

Общи причини и болести, свързани с пресъхване на устата

Недостиг на течност: не пиете достатъчно течности (30 мл на 1 кг тегло, 60 кг = 1,8 л вода дневно) или губите много течности чрез спорт, диария или повръщане.

Сух въздух: Особено през зимата въздухът в помещенията е изсушен от отоплителните тела. Резултатът са сух нос, зачервени очи и сухота в устата.

Възрастта: С напредването на възрастта се забавят функциите на тялото. Някои възрастни пият по-малко течности, приемат и доста лекарства, които могат да се отразят на слюнката.

Дишане през устата: Някои хора, особено в детска възраст, дишат през устата заради болно гърло, хронична хрема или ангина. Последиците са нацепени крайчета на устните, напукани устни, суха лигавица и лоши зъби.

Хъркане: При хъркане също се диша през устата и на сутринта може да я усетите пресъхнала.

Психични причини: Ако симпатиковият нерв се активира чрез стрес, се задейства верига от процеси, а един от ефектите е сухота в устата.

Пушене: Никотинът стеснява съдовете и блокира кръвообращението на тялото, в допълнение частици от дима полепват по лигавицата и я изсушават.

Простуда/Възпаление на околоносните кухини: Хронично запушеният нос кара хората да дишат през носа и устата съхне.

Автоимунни заболявания: Синдромът на Сьогрен се среща особено при жени в менопауза. Това е хронично възпалителна реакция, която разрушава слъзните и слюнчените жлези. Симптомите са суха уста, зачервени лигавици, парене на езика, суха носна и очна лигавица, оток на слюнчените жлези.

Болести на обмяната: Захарният диабет се проявява първо чрез често ходене по-малка нужда, усещане за жажда, суха уста, трудности с концентрацията и главоболие.

Силаденит: При сухота в устата може да се развие болезнено възпаление на слюнчените жлези. При суха лигавица, която е уязвима за микроби, бактериите може да се разпространят. По слюнчените каналчета може да стигнат и до жлезите, където да се развие гнойно възпаление.

Лъчетерапия: Ако лъчетерапията е за тумори в областта на главата и шията, това може да увреди слюнчените жлези.

Медикаменти: Много медикаменти влияят на вегетативната нервна система която отговаря за контрола на слюнката. Това са лекарства срещу високо кръвно (бетаблокери, ACE-инхибитори, диуретици, калциеви антагонисти), някои силни болкоуспокояващи, лекарства за паркинсон (допаминови агонисти), успокоителни и приспивателни (спазмолитици, седативи), антихистамини (противоалергични), медикаменти, които директно потискат парасимпатиковия нерв или активират сипматиковия. Симптомите могат да се появят и при химиотерапия (някои цитостатици), антиепилептични препарати, лекарства срещу прилошаване и повръщане, някои антидепресанти или невролептици (срещу панически пристъпи).

Източник: Netdoktor.de

[Общо: 149    Средно: 3/5]
12 причини за сухотата в устата беше последно модифицирана от: юни 27th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *