сряда, 22 май, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеДейства ли диетата за отслабване с много мазнини?

Действа ли диетата за отслабване с много мазнини?

Актуализирана на 20 юни 2018 г.

Напоследък доста се говори за диета за отслабване, при която се набляга на мазнините за сметка на въглехидратите. Твърди се, че така успешно се свалят килограми. Коментарите за подобна диета не са еднозначни. Целенасоченото намаляване на теглото си има някои рискове:

  • Понижаване на нивото на кръвната захар и кръвното налягане, особено при високи изходни параметри на телесни мазнини и при наблюдавани преди това „реактивни хипогликемии“ и хипотонии;
  • Повишаване на нивото на пикочната киселина и образуване на конкременти (камъни) в бъбреците или възникване на подагрозна криза;
  • Отделяне на по-гъст жлъчен сок и създаване на условия за образуване на конкременти в жлъчния мехур;

Диета с мазнини може да повиши холестерола

панкреатит рак на панкреаса

Отслабването чрез храни с много мазнини, особено ако са наситени животински и преработени термично растителни мазнини, води до по-голямо натоварване на черния дроб и задстомашната жлеза (панкреас). Възможно е и влошаване на мастната обмяна, повишаване на нивото на холестерола и на кръвното налягане. Може да се наблюдават и други отклонения и проблеми, но изброените са най-често срещаните. В интерес на истината трябва да се сподели, че има случаи на подобряване на липидния профил и нивото на холестерола при редукция на теглото чрез хранене с много мазнини, защото оптимизирането на телесните мазнини в тялото създава условия за по-добър метаболитен статус.

Рисковете за здравето може да се сведат до минимум само при изясняването на здравословния статус. След това трябва да се вземат предвид индивидуалните особености при избора на диета за отслабване. Подходът не бива да е загуба на килограми на всяка цена независимо от средствата.

По принцип при добър здравословен статус хранителен режим с ниско съдържание на въглехидрати (особено лесно усвоими – захар, бяло брашно), умерено съдържание на протеини и относително по-висока консумация на мазнини, но непревишаващи 80-90 грама на ден (или 40% от енергийния внос) се очаква да доведе до отслабване. Същият, а може би и по-добър ефект е възможен и с по-балансиран хранителен режим с оптимално съдържание на белтъчини, мазнини и въглехидрати, но на фона на добра двигателна активност. По-конкретно:

  • протеини в храненето -18-25%
  • мазнини – до 28%
  • въглехидратите до 50% от общия енергиен внос.

Прилагайте диетата само при добро здраве

диета за отслабване

При добро здраве може да се започне с режим на хранене с повече мазнини и малко въглехидрати (захар, тестени изделия) и след това да поддържате постигнатите параметри с балансирания хранителен режим, придружен със системно прилагана двигателна активност. Енергийната стойност на прилагания хранителен режим следва да се прецени индивидуално според здравето, пола, възрастта, физическата активност.

В зависимост от индивидуалния метаболитен и хормонален статус често е важен не общият енергиен внос, а видът на храната и отговорът, който дава тялото на нейния прием независимо от количеството. В този случай отслабването се реализира и без целенасочено движение.

В други случаи чрез постигане на отрицателен енергиен баланс на фона на добра двигателна активност и при балансирано, но малко по-свободно хранене също може да се получи добър ефект. Затова е трудно да се посочи универсален подход и универсална диета. Индикациите за прилагане на един или друг хранителен режим трябва да се преценят индивидуално.

Категорично е, че диета с малко въглехидрати и много мазнини не трябва да се прилага дълго време, защото рисковете са големи. За достигане и трайно задържане на постигнатото оптимално тегло е важно в процеса на редукцията да се създаде и прилага системно адекватно хранително поведение. То ще благоприятства не само хранителния, но и здравословния статус, ще спомогне за повишаване на вашата жизненост и работоспособност.

Д-р Митко Ригов

Д-р Митко Ригов, диетолог

Свързани публикации

2 коментара

  1. Поредната българска глупост и заблуда за простолюдието. Аз, диабетикът тип 2, ако набивам въглехидрати все гладна ще си ходя и все кръвната захар ще бие в тавана. Радвам се,че не живея в България и ендокринологът ми не ме съветва да се храня по описаният от статията на г-н М.Ригов начин. Бог да пази българите, че иначе няма кой да ги опази.

  2. Вие май не сте прочели статията. Става дума за нисковъглехидратно хранене, като се ядат повече протеини и мазнини, обяснява се също, че е индивидуално и зависи от общото състояние и се предлагат алтернативи. Но разбира се вие, новите „небългари“ все българите са ви криви, чели-недоразбрали.

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -