петък, 19 юли, 2024
- Реклама -
НачалоИнтервюДоц. Дърленска: Ето защо след диета се качват дори повече килограми!

Доц. Дърленска: Ето защо след диета се качват дори повече килограми!

Хората са напълнели средно с по 2-3 кг при първата вълна на пандемията. Данните са от Франция, но и у нас се забелязва подобна тенденция. За съжаление килограмите се качват бързо, но си тръгват бавно и трудно. Ако напълняването е било с 5 до 10 кг, организмът може да свикне с това „ново нормално“ и всеки опит да го лишим от тези допълнителни мастни запаси е заплашен от провал. Има и друго обаче – хормоните, които регулират апетита, може да са излязат извън контрол, особено при някои хора с генетично предразположение. Тогава отслабването става още по-трудно.

Каква е ролята на хормоните, защо принципът „Яжте по-малко и се движете“ невинаги помага да отслабнем и какво трябва да се направи при по-упоритите случаи – разказва доц. Теодора Дърленска, лекар и специалист по хранене и диететика.

Доц. Дърленска, много хора работят от къщи и сякаш неусетно се сдобиха с по няколко килограма отгоре. Това проблем ли е за здравето?

Преди всичко е важно да се знае, че затлъстяването не е просто някакъв естетичен проблем, а хронично рецидивиращо заболяване с прогресиращ ход. То се свързва с над 250 усложнения, които може да се получат на различни етапи.

Пълният човек е такъв за цял живот. Още при първата международна класификация на болестите в началото на 50-те години на XX век  затлъстяването е признато като заболяване, но е важно и то да се лекува като всяка хронична болест. До преди 5 г. се препоръчваше главно това: “Яжте по-малко и се движете повече”. Разбира се, тази препоръка със съответните детайли остава, но е важно да се включи лекарство за лечение на затлъстяването, както и бариатрична хирургия при високостепенното затлъстяване.  При наднормено тегло и затлъстяване постепенно се трупа мастна тъкан, но и се наблюдава нарушена регулация на апетита, нарушено усещане на чувството за ситост и глад.

Как се разбира дали един човек е затлъстял? 

Има световен стандарт за оценка на теглото чрез индекса на телесната маса (ИТМ), който се определя чрез съотношението между теглото в килограми върху ръста в метри на квадрат. За съжаление вече се знае, че този индекс не е достатъчно добър критерий, защото формулата за изчисление се базира само върху общото тегло. При някои хора теглото е повишено заради по-голяма мускулна маса. Те спортуват активно и тези килограми не водят до болест. ИТМ не е много добър индикатор, но все още е единственият стандартен показател за затлъстяване в световен мащаб.

Друго важно нещо е да се измерва обиколката на талията. Когато има натрупване на мастна тъкан около талията, това е показател за увеличен сърдечно-съдов риск и съответно повишена смъртност. Установено е, че затлъстяването намалява живота с 10 години.

При хора с повишен ИТМ може да се направи биоимпеданс. Това е друго изследване, което прави качествен анализ на тъканите, определя мастната тъкан, мускулна маса и други параметри. Прекомерно натрупаната мастна тъкан създава проблеми, защото почва да функционира като ендокринен орган. Когато се натрупва около талията или около вътрешните органи, говорим за висцерално затлъстяване. Създава се сериозен здравен риск, синтезират се различни молекули, хормони, които нарушават регулацията на апетита и метаболизма.

Хора, които трябва да отслабнат по медицински причини, не искат да гладуват. Как да се справят с големия си апетит?

Затова слагам фокус на това, че затлъстяването е хронично заболяване. Европейската асоциация за изследване на затлъстяването през 2019 г. публикуваха становище, в което се говори за адипозитно базирано хронично заболяване. Мастните клетки или още познати като адипоцити са основна отговорници организмът да страда не само от самото затлъстяване, но и от усложненията. Мастната тъкан и апетитът се регулират от хипоталамуса в мозъка.

Когато едно заболяване е хронично, то трябва да се лекува със съответен медикамент. В последните години има нови лекарства, които потискат апетита и така лекуват.

Неконтролируемият апетит трябва да бъде лекуван! Съветът “Яжте по-малко и се движете повече” работи при някои хора, но често резултатите са краткосрочни, следва йо-йо ефект. Загубата на тегло чрез краткосрочна диета е голям стрес за организма, той включва различни механизми, за да си върне хомеостазата, старите килограми и започва да синтезира в по-големи количества хормона грелин. Това е хормонът, който повишава апетита. Намалява синтеза на хормоните, които потискат апетита. В резултат килограмите бързо се връщат дори над първоначалното тегло.

Затова се налага добавяне на медикамент към тези основни препоръки. Има ясни критерии, кога трябва да се случи това: Когато пациентът е с индекс на телесната маса над 27 и има усложнение – захарен диабет или предиабет, високо кръвно, повишен холестерол и др.

Доказано е, че диабет се развива от предиабет за 10 г., ако не се промени начинът на живот и не се включи медикамент за отслабване.

Някои хора сякаш генетично са по-склонни към напълняване, какво казва науката за това?

Откакто се разгада човешкият геном се откриха много гени, които отговарят за натрупването на телесно тегло. Наистина затлъстяването като заболяване в 70% се дължи на различни гени. Факторите на средата са важни, но когато човек не се справя сам, задължително трябва да търси лекарска помощ. Погрешно е човек да следва различни диети, за които е прочел в интернет. Част от тях не са базирани на научни изследвания и научни резултати. За други има научни данни, но е добре да се провеждат под наблюдението на лекар.

За съжаление генетичните изследвания за различни мутации все още са доста скъпи и не всеки може да си го позволи. Най-лесно е човек сам да поразсъждава, има ли в рода си пълни хора. Ако някой от родителите има шкембе, значи и той е в риск. Шкембето изобщо не е нещо безобидно, става дума за натрупване на мастна тъкан около талията, което увеличава сърдечно-съдовия риск. За някои хора се казва, че са едри, но всъщност те са пълни – имат натрупване на мастна тъкан.

Може ли да се избегне напълняването с възрастта?

Да, нарича се превенция. Всъщност тя започва още от раждането, дори вътреутробно. Майките, които качват повече от необходимите килограми, поставят в риск своето здраве и това на бъдещото дете.

В яслите и градините има например строги предписания, рецептурници и наредби за хранене. Има сборници с рецепти. Въпрос на възпитание от най-ранна възраст. На първо място е семейството, примерът на родителите. Както се хранят те, така ще се хранят и децата. Ако искаме малките да възприемат подходящите навици, те трябва да ги виждат у дома.

Основните неща са: Да се ограничи приемът на пакетираните храни, които са евтини, но са пълни със сол, захар,  наситени мазнини и други добавки. Всички те увеличават риска от затлъстяване и придружаващите го заболявания. Дори променят хранителните вкусови нагласи – те са вкусни, мазни, солени или сладки, и децата започват да предпочитат такъв тип храна. Ако има и обездвижване, получаваме пълно дете, което става пълен възрастен.

Кои са най-честите грешки, които водят до проблеми с наднормено тегло?

Най-често цял ден не се консумира нищо, а вечер се изяжда храната за целия ден. Грешките се дължат на лоши хранителни навици – пият се газирани напитки, ядат се много колбаси, кашкавал. Хората не знаят как да се хранят, хвърлят се да следват модерни хранителни режими, а това още повече вреди на доброто хранене. Липсата на сън, обездвижването, пушене, алкохолът също влияят.

Колко алкохол може да се приема без вреда за здравето?

Има референтни препоръки за умерена дневна консумация на алкохол. Това са 20 г твърд алкохол за жените, 30 г за мъжете. Една малка бира или 150 мл вино. Става дума за една напитка от всички изброени на ден. Алкохолът има и благоприятни ефекти върху здравето – разширява съдовете. Но при разграждане в организма отделя токсични вещества, които с времето могат да увредят черния дроб.

Токсичните метаболити на алкохола таргетират и мозъка. Така че в умерена консумация се смята, че няма риск. Червеното вино е богато на антиоксиданти – резвератрол може да е благоприятно за здравето.

Пиенето на вода помага ли за здравето?

Да, разбира се. Някои хора казват, че не изпитват жажда, но всичко е въпрос на навик. Колкото по-отрано едно дете бъде научено на здравословни навици, толкова по-добре. Осем чаши вода дневно или 1,5 л течности  са достатъчни, за да сме здрави. Ако спортуваме или е много горещо, може до 2 л, но повече не е необходимо. Това са дребните стъпки, които правим всеки ден, за да сме здрави.

Стресът, съединения в замърсения въздух също допринасят да качваме килограми. Хората стават все по-пълни и това е проблем, за който се говори от години.

Всеки един от нас може да направи промени, да не чака да развие заболяване. Основните правила са: 3-4 хранения дневно, като приемаме ястията бавно, като ритуал. Спазване на интервал от 3-4 часа между отделните хранения. Без чести подхапвания помежду им – правим го, когато не сме се нахранили добре.

Когато човек установи, че е качил килограми и ИТМ е над 25, тогава да отиде на лекар. Съответният лекар препоръчва конкретни изследвания – кръвна захар и инсулин на гладно, липиден профил, пикочна киселина, АСАТ, АЛАТ, ГГТ, креатинин, урея и други по лекарска преценка

Възможно ли е с промени в начина на живот да се преодолее тежко затлъстяване?

Единственият доказан начин е чрез бариатрична хирургия, тя се препоръчва при хора с високостепенно затлъстяване – ИТМ над 40, или при над 35 и някакво усложнение. Прави се от 70 г., има натрупани данни, които показват, че на лекуваните по този начин пациенти животът се удължава с 10 г. Отчита се ремисия на заболявания като захарен диабет, хипертония, високо кръвно налягане, сънна апнея, депресия, различни хранителни разстройства. Подобрява се регулацията на апетита, дислипидемията, нистостепенното възпаление.

Какъв е опитът на България с бариатричната хирургия?

През 2016 г. сформирахме мултидисциплинарен екип – диетолог, ендокринолог, кардиолог, пулмолог, психиатър, анестезиолог и хирург, специализирал бариатрична хирургия. През 2019 г. бе сертифициран от Европейската асоциация за изследване на затлъстяването и Център за лечение на затлъстяването и бариатрична хирургия. Пациентите могат директно да потърсят помощ в центъра. Засега у нас тази операция не се реимбурсира, но тя спасява и променя качеството на живот.

Може да се свалят над 50% от теглото и то трайно. За сравнение – с медикамент се отслабва около 10%. С най-новото лекарство, което вече е регистрирани в ЕС и САЩ, предстои да влезе и у нас, се постига  над 15% редукция на теглото. С бариатричната хирургия се постига максимална загуба на мастна тъкан. Редуцират се усложненията – много добре се повлияват диабетът, неалкохолната стеатозна болест и др.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -