неделя, 14 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеПопулярен антибиотик може да стане част от лечението на ендометриоза

Популярен антибиотик може да стане част от лечението на ендометриоза

Популярен широкоспектърен антибиотик може да стане част от ново лечение на ендометриоза. Твърдението е на учени от Медицинския факултет на Вашингтонския университет в Сейнт Луис, които направиха ново проучване. Става дума за метронидазол, който и сега се използва при инфекции на женските полови органи, но и при други заболявания на белия дроб, отделителната система и др. 

Според учените неговото въздействие върху определени микроорганизми води до намаляване на болезнените израстъци по лигавицата, свързани с ендометриозата. 

Ендометриозата – причини, симптоми и лечение

При това заболяване клетките, облицоващи матката, мигрират към области на тялото, където не им е мястото. Всяка менструация им влияе, въпреки че са извън матката. Образуват се израстъци и кисти, които се развиват върху яйчниците, фалопиевите тръби в червата или в корема. Това е много болезнено и може да причини безплодие. Засега няма лекарство, което да действа срещу ендометриозата.

Хормони и смущения в енергията виновни за ендометриозата

Чревните бактерии влияят на ендометриозата

Учените от Вашингтонския университет в Сейнт Луис сега се насочили към изследване на чревните бактерии и тяхното влияние върху ендометриозата чрез експеримент. За целта използвали лабораторни мишки. Първо им имплантирали клетки на лигавица, които се делят и размножават. След това променили чревната флора на животните, използвайки различни антибиотици.

Метронидазол свива израстъците

По време на оценката се получило изненадващо откритие: след 21 дни учените откриват, че ендометриозните израстъци при мишките, които са лекувани с широкоспектърния антибиотик метронидазол, намаляват значително. Другите тествани антибиотици не оказват влияние върху тези образувания.

Учените предполагат, че определи микроби в червата подхранват растежа на израстъците при ендометриоза и така утежняват оплакванията на пациентките. Антибиотикът се справя с бактериите и така индиректно повлиява за свиване на нежеланите образувания от маточни клетки.

Най-добрите билки при миома и кисти на яйчниците

Първоначалната ни цел беше да разберем, как тези чревни бактерии повлияват ендометриозата, казва проф. Рамакришна Комагани от Вашинтгонския университет, който ръководи проучването. Необходими са допълнителни проучвания, за да се види дали наблюденията при мишките са валидни по същия начин и при хората. 

Към момента на пациентите с ендометриоза  се предлагат само две възможности за лечение. Едното са хормонални лекарства, които влияят на менструалния цикъл и потискат растежа на лигавицата на матката. Вторият вариант е хирургично отстраняване на огнищата на ендометриоза. Недостатъкът е, че те често се образуват отново.

Ендометриозата е едно от най-честите коремни заболявания при жените

Клетките от лигавицата на матката (ендометриума) мигрират в околните тъкани и започват да се размножават там. По време на менструалния цикъл тези колонии растат, както и в лигавицата на самата матка. Това причинява спазми по време на менструация и образуване на кисти. Ако тъканта расте във фалопиевите тръби и яйчниците, може да се стигне и до безплодие.

Предполага се, че от 5 до 15 процента от жените в детеродна възраст са засегнати от ендометриоза. Заболяването може да протича и без симптоми, като тогава се открива по случайност.

Автор и редактор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -