сряда, 17 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеВъзпалени сливици - симптоми и видове лечение

Възпалени сливици – симптоми и видове лечение

Сливиците са част от лимфоидния гърлен пръстен. Те са първа преграда за болестотворни микроорганизми, които проникват през носа и устата, затова и са особено уязвими за инфекции. До петата година те са от ключово значение за имунологичната памет на собствените защитни клетки, затова в тази възраст те се изрязват оперативно само частично, казва д-р Дирк Хайнрих от Хамбург, президент на Германския професионален съюз на УНГ специалистите.

Най-често сливиците се възпаляват в детската възраст, когато имунната система на малките съзрява. Това е процес, който продължава до към 7-ата година. В началото винаги опитите са да се намери начин за консервативно лечение, тоест с медикаменти. Само при някои по-тежки и повтарящи се гнойни ангини, повтарящи се инфекции се стига до хирургична намеса.

Операцията за вадене на сливиците е най-честата хирургична интервенция в детската възраст, въпреки че като цяло лекарите я прилагат по-рядко в сравнение с преди години. Това лечение се избира обикновено, когато сливиците често се възпаляват или пък стесняват дихателните пътища.

При някои пациенти обаче инфекциите на горните дихателни пътища продължават и след операцията. Освен това при нея има известни рискове, въпреки че е рутинна интервенция. В редки случаи може да се стигне до кървене. Основната причина да се правят по-рядко такива операции, е изводът, че сливиците са важна част от имунната отбрана в млада възраст.

При ангина поддържайте влажна лигавицата

Първите признаци на възпалени сливици обикновено са болки в гърлото и затруднено преглъщане. Тогава е важно лигавицата да се поддържа влажна, това подпомага нейните собствени възможности за регенерация. Таблетки за смучене увеличават слюнката в устата и образуват защитен филм върху раздразнените места. При силни болки таблетките може да съдържат и някакво болкоуспокояващо, например амброксол. Те обаче са подходящи при деца над 12 г.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Махането на сливиците помага при псориазис 
Може ли да се вадят сливиците и при възрастни?
Налепите по сливиците невинаги са ангина 
Болно гърло може да промени захапката при децата
Ангини ни заплашват и през лятото 

Ако минат три дни без подобрение, тичайте на лекар!

Гаргарата може да намали брой на микроорганизмите в устата, но може да се използват само за кратко. Това обаче не повлиява по-дълбоките слоеве на лигавицата. При първите симптоми като дращене и сухота в гърлото може да се опита с комплексни хомеопатични средства. Помагат чайове със лайка и салвия.

Ако оплакванията в гърлото продължат повече от три дни, тичайте при лекаря! За децата трябва да се ходи дори по-рано. Други обезпокоителни признаци са висока температура, обриви, болка в ушите, подути лимфни възли и усещането, че човек е болен. В тези случаи може да става дума за бактериална инфекция, за която е необходимо лечение с антибиотик. Налепи върху сливиците също може да са признак за бактериална инфекция. По принцип тя се причинява от стрептококи. В случай на съмнение се праща за изследване секрет от гърлото.

Риск от хронична инфекция

Ако ангините се повтарят често, в джобчетата на сливиците се събират бактерии и може да причинят хронична инфекция. Възможно усложнение е абсцес на сливиците. Рядко се наблюдава ревматична температура или възпаления на сърдечния мускул (миокардит).
За вадене на сливиците се мисли, ако детето прави над три-пет ангини годишно. При възрастните – при над 2-3 инфекции годишно.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -