вторник, 21 май, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаКасата спира да плаща за над 1000 лекарства

Касата спира да плаща за над 1000 лекарства

 

Около една трета от лекарствата в реимбурсния списък за домашно лечение отпадат, става ясно от публикация на Центъра за защита на правата в здравеопазването. В публикувания актуализиран списък на НЗОК с лекарства за домашно лечение, които се заплащат напълно или частично, от досегашните 2904 лекарствени позиции са отпаднали 1034, се казва там. От тях 837 отпадат, поради заличаване от Приложение № 1 на Позитивния лекарствен списък, за 186 от позициите, производителите не са се съгласили да дадат отстъпки, а за 11 производителите сами са поискали да бъдат извадени от реимбурсния списък.

Отпадането на лекарствата от реимбурсния списък не означава, че те няма повече изобщо да се продават. Вероятно повечето ще се продават в аптеките и през 2016 г., но болните вече ще трябва да плащат цялата стойност на лекарството.

Причините за отпадането на лекарства за домашно лечение са разнообразни, но основната е влезлите в сила нови правила за реимбурсиране от началото на годината, свързани с образуването на цените, задължителните отстъпки и реферирането с други държави.
За част от позициите все пак в списъка остават аналози, които НЗОК ще продължи да реимбурсира и през 2016 година. За други, обаче не е така и след 1-ви януари ще има групи медикаменти, от които нито един не е се реимбурсира. Особено притеснително е отпадането на продукти за лечение на онкологични заболявания,  за които липсва заместител в терапията. През новата година онкоболните ще трябва сами да заплащат следните лекарства: Cyclophosphamide, Holoxan, Cladribine, Trabectadin, Bleomycin, Mitomycin, Lenograstim, Medroxyprogesteron acetate, Megestrol, Lomustine, Azathioprine, Methotrexate – tabl. Calcium folinate – caps.

От касата гарантират, че онкоболни няма да останат без лечение

НЗОК е осигурила необходимите лекарствени продукти за лечение на онкологични заболявания, съобщават в писмо до медиите от финансовото ведомство. Оттам уверяват, че няма да бъде нарушен планът на лечение на нито един пациент. Повод за уточнението е изтекла информация, че Национална здравноосигурителна каса спира да заплаща 12 лекарства за онкологично лечение. Цитираните в медиите лекарствени продукти не се заплащат от НЗОК поради различни причини, независещи от НЗОК, в периода 2012-2016 г.

Два от цитираните лекарствени продукта по същество не са онкологични медикамента и не са за основно лечение, твърдят от касата. Това е рядко прилагана имуностимулираща терапия, която не е свързана с конкретно заболяване (Ciyclophosphamide и HOLOXAN).

За три от лекарствените продукта Българското медицинско сдружение по хематология е дало становище, че лекарствата вече се използват изключително рядко в клиничната хематология и отсъствието им не нарушава модерната лечебна стратегия (Mitomycin, Methotrexate tabl. и Calcium folinate caps). За лекарствения продукт Lenograstim  Притежателят на разрешение за употреба не желае и не предлага на НЗОК участие за този продукт в процедурата по реда на Наредба № 10/2009г., защото е предприел процедура за оттегляне на продукта.

Останалите лекарствени продукти имат алтернативна терапия. Те са отпадали от заплащане в периода 2012-2015 г. и са заличени от Позитивния лекарствен списък от Националния съвет за цени и реимбурсиране на лекарствени продукти.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -