сряда, 22 май, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаБезплатна ваксина срещу коклюш за бременни

Безплатна ваксина срещу коклюш за бременни

Бременните вече могат да получат безплатна ваксина срещу коклюш, съобщиха от Министерство на здравеопазването. Близо 800 са регистрираните случаи на коклюш в страната към 5 май 2024 г.

Актуализиран е Имунизационният календара министър Кондева издаде заповед за временни противоепидемични мерки. Те включват създаване на организация за препоръчителна имунизация срещу коклюш на бременни жени в 27-36 гестационна седмица (трети триместър).

С промените в календара е създадена възможност задължителната основна имунизация. Тя включва коклюш, както и задължителната основна имунизация срещу пневмококи, да се провеждат от навършване на 6-седмична възраст.

Имунизацията ще се извършва, както и досега, от общопрактикуващите лекари. Във връзка с промените е изпратено указателно писмо до Регионалните здравни инспекции, Българския лекарски съюз и Националната здравноосигурителна каса.

Имунизацията на бременни е еднократна и е по желание, като ще се извършва в определени за целта имунизационни кабинети във всички 28 области на страната. За улеснение на гражданите „Информационно обслужване“ АД създаде интерактивна карта с посочени по области места за поставяне на ваксина. Има и телефон за връзка, която е налична на Специализирания сайт „Плюс Мен“.

Препоръчва се преди посещение на кабинета желаещите да се свързат с РЗИ по телефони за уточняване на подробности и получаване на допълнителна информация, свързана с имунизацията.

Източник: Министерство на здравеопазването

Редактор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -