събота, 15 юни, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеПневмококите са виновни за отит, пневмонии и менингит

Пневмококите са виновни за отит, пневмонии и менингит

Отитът – възпаление на ухото, е заболяване, с което почти всяко малко дете се е сблъсквало до навършване на 1-2 г. Не са редки и случаите на пневмония, а понякога, макар и рядко, се стига до менингит и сепсис. Всички тези различни заболявания имат нещо общо – причиняват се от пневмококови бактерии, казва доц. Пенка Переновска, която ръководи детското отделение на Александровска болница.

Този вид бактерии са устойчиви на атаките от имунната система

Пневмококите са причинител №1 на болести при деца и възрастни в целия свят, сочат данни от Световната здравна организация. Понякога изходът е фатален – около 1 млн. деца под 5 г. умират всяка година заради тези бактерии. Болестите на дихателната система са сред водещата причина за смърт не само в развиващите се страни, но и в България при невръстните деца и тези до 14 г., казва доц. Переновска.

За лекарите понякога е доста трудно да се справят с пневмококовите инфекции. Това е така, защото природата е оборудвала тази група бактерии с много стабилна обвивка (полизахаридна капсула), която ги защитава от отбранителните сили в организма. Друга причина лечението да е трудно е, че някои от серотиповете са резистентни на антибиотиците.

Често се откриват при напълно здрави деца

преглед на детеХората се плашат, когато изследване покаже, че в гърления им секрет се открива стрептококов пневмокок, казва доц. Переновска. Майките идвали притеснени при нея и питали как да лекуват децата си. Бактерията е нормален обитател на носоглътката, пояснява педиатърът. До 85% при децата под 5 г. може да са носители, без да са болни. При възрастните носителството е от 4 до 45%.

Вирусни инфекции или други заболявания може временно да доведат до спад в имунитета. Тогава бактериите намират благоприятни условия за размножаване и атакуват. Най-често малките деца страдат от отит. Повече от 80% са имали поне веднъж възпаление на ухото през първите 1-2 години. При всеки трети малчуган отитът се повтаря дори и по няколко пъти.

По-драматично е, когато се стигне до пневмония, а най-тежко протича менингитът. При него не са редки и смъртните случаи. А тези, които са го преживели, често получават тежки необратими неврологични увреждания – глухота, изоставане в неврологическото развитие или дори епилепсия.

Най-уязвими са децата под 2 г.

Не може да се каже точно каква е заболеваемостта от пневмококите поради трудностите в диагностиката. Сравнително рядко от болно дете се взема гърлен секрет за изследване. По принцип причинителят може да се открие и в кръвта с изследване, но и то не се прилага рутинно, разказва доц. Переновска. Най-уязвими за бактериите са децата под 2 г. Там заболяването протича най-тежко.

При възрастните над 65 г. инфекциите също не са леки, тъй като имунната система отслабва с годините. Наблюденията от практиката у нас обаче сочат, че има тенденция възрастта да пада при усложненията от пневмококови инфекции – те засягат вече и по-млади хора след около 45-годишна възраст.

Придружаващи заболявания утежняват пневмонията

грип болно детеВъзрастта, придружаващите заболявания – вродени аномалии, хронични страдания като диабет или бъбречни, също допринасят пневмококовите инфекции да протичат по-тежко. Някои серотипове на бактериите имат по-голям принос за пневмониите.

Тежкото възпаление на белите дробове причинява повече смъртни случаи при децата по света, отколкото малария, морбили и ХИВ, взети заедно, цитира статистиката доц. Переновска. Сериозно засегнати са обаче и възрастните хора особено ако се залежат след някоя травма или заболяване.

Момчетата боледуват по-често

Любопитно е, че малките момченца боледуват по-често, отколкото момиченцата, посочи педиатърът. Не са редки повторните инфекции – детето боледува, оздравява, но се връща в градината и там се заразява с друг причинител, с който отново се стига до пневмония. 40 000 смъртни случая, свързани с пневмококови инфекции, се регистрират годишно в САЩ.

Това сочат данни от центъра по контрол на заболяванията в Атланта. Половината от тях могат да бъдат предотвратени, ако пациентът е бил ваксиниран, цитира експертите доц. Переновска. Препоръките на Световната здравна организация са за масова имунизация сред малките деца.

Нарастващата резистентност към антибиотиците е друга важна причина да призоваваме към ваксинация, добави педиатърът.

През 1983 г. в САЩ се лицензира 23-валентната ваксина, която вече е налична и у нас. Може да се прилага при рискови лица. Има обаче един недостатък – не е подходяща за малки деца. Тя е свързана с част от имунитета – т.нар. клетъчен имунитет, който при тях не е развит. Това накарало учените да създадат други ваксини, които са подходящи за малки деца. В САЩ за първи път през 2000 г. се въвежда седемвалентната ваксина. Тя се използва и у нас.

Ваксинирането на децата пази и възрастните у дома

имунизация ваксина странични ефектиОпитът на САЩ сочи, че масовото ваксиниране на малките деца пази и възрастните хора. Създава се колективен имунитет – бактериите не намират почва за развитие при ваксинираните и така броят на болните намалява като цяло в обществото. Освен това възрастните най-често се заразяват от внуците си, така че ако те са имунизирани, опасността пада и за старците.

Безспорна полза от ваксината, която от 1 април 2010 г. е включена в задължителния имунизационен календар и е безплатна за децата, родени след тази дата, е, че намалява заболеваемостта от серотиповете, включени в нея. Намаляват отитите при бебетата, пада и резистентността към антибиотиците, посочи доц. Переновска.

Има обаче и минуси – разпространяват се серотиповете, които не са включени в седемвалентната ваксина. Някои от тях се оказват доста агресивни. Предписанията на СЗО са да се използва такъв препарат, който да покрива серотипове на пневмококите, причиняващи 60% от пневмококовите заболявания. Дозите на ваксината са три.

Факт е, че през последните 3 г., откакто ваксината е безплатна у нас, има само един пневмококов менингит, и то при дете, което не е имунизирано. У нас се използва десетвалентната ваксина. Има и тринадесетвалентна, която осигурява още по-голямо покритие, добавя доц. Переновска. В нея допълнително е включен серотип три, който най-често причинява възпаление на средното ухо, а също и тежки пневмонии. Другият серотип 6А е свързан с голяма резистентност към антибиотици и често се изолира като носителство. За съжаление у нас хората често се самолекуват с антибиотици или пък се дават веднага при вирусна инфекция. Третият, последен допълнително включен серотип, е 19А. В световен мащаб той води до тежки пневмококови инфекции – причинява отити и проявява резистентност.

Свързани теми: Как разболяват пневмококовите инфекции?

Пневмонията се причинява от вируси, бактерии или гъбички

Нова ваксина ликвидира менингита при малките деца

Какви са страничните ефекти от ваксините

СНИМКА: АОК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -