Как разболяват пневмококовите инфекции?

PRINT
бебе плаче ваксина

Пневмококовите инфекции носят името си заради своя причинител – бактерията стрептококус пневмонии. За съжаление, той често се комбинира и с други бактерии като хемофилус инфлуенце и заедно причиняват различни пневмококви заболявания. Пневмококът (Streptococcus pneumonia) и хемофилус инфлуенце се срещат масово в носа и гърлото на здравите деца.

При децата в предучилищна възраст носителството на пневмококи може да достигне до 60%. Ако тези бактерии достигнат до кръвта или вътрешните органи, могат да предизвикат опасни заболявания:

  • менингит – възпаление на мозъчните ципи, ако достигнат до мозъчните обвивки на главния или гръбначния мозък и предизвикат там възпалителен процес;
  • сепсис/бактериемия – ако проникнат в кръвта и предвижвайки се в нея, се разпространяват из целия организъм;
  • пневмония – възпаление на белите дробове, ако след преминала вирусна инфекция бъдат поразени долните дихателни пътища.

Най-честото пневмококово заболяване при деца под 5 години е отитът – възпаление на средното ухо. То засяга 80% от децата под 3 г., а веднъж появил се, той често се завръща отново и отново.  40% от децата имат поне 6 епизода на отит, докато навършат 7 години, или средно по веднъж годишно те страдат от това болезнено заболяване.

Добрата новина е, че срещу пневмококовите заболявания има разработени ефективни ваксини и от няколко години пневмококовата ваксинация при кърмачета е част от задължителния имунизационен календар и на България. Съгласно схемата, разписана в календара, ваксината се поставя, когато бебето навърши съответно 2, 3 и 4 месеца. Последната доза е, когато навърши 1 година. Спазването на правилната схема е предпоставка за ефикасната защита на бебето от тези тежки и животозастрашаващи заболявания. От 2010 г. насам в България децата се имунизират с пневмококвата ваксина „Синфлорикс“. Тя е съвместима с останалите ваксини в имунизациония календар и няма основание майките да се притесняват от едновременното и приложение с петвалентана ваксина срещу ДТК, полио и хемофилус инфлуенце тип В.

Вече са налице и първите директни резултати от въвеждането на масовата пневмококова ваксинация в България. През 2011 г. за първи път в България не е отчетен нито един случай на менингит или менингоенцелафалит при деца между 0 и 1 г., които са най-уязвимата възраст за тези заболявания. През 2012 г. е имало само едно дете, болно от пневмококов менингит, но то не е било ваксинирано, поясни проф. Мира Кожухарова, национален консултант по емидемиология.

Свързани теми: Пневмонията се причинява от вируси, бактерии или гъбички

Вирусният менингит дойде рано, но протича леко

Нова ваксина ликвидира менингита при малките деца

СНИМКА: ДАК

[Общо: 13    Средно: 3.3/5]
Как разболяват пневмококовите инфекции? беше последно модифицирана от: юли 3rd, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *