Пневмонията се причинява от вируси, бактерии или гъбички

PRINT
д-р Татяна Ралчева

– Д-р Ралчева, сега е сезонът на вирусите, а децата най-често боледуват. Майките понякога провеждат домашно лечение при първите симптоми – сирпочета за температура, кашлица и т.н. Кога трябва да се иде на лекар, кога антибиотикът е неизбежен?

– При първите симптоми, майката може да започне симптоматично лечение, което включва витамини, таблетки за смучене при по-големите деца, гаргара, инхалации, да впръска физиологичен разтвор в нослето на детето. Може да даде и билков сироп за кашлица, ако няма възможност веднага да го заведе на лекар. Но ако за два, до три дни симптомите не отзвучават, а напротив се задълбочават и прибавят нови, задължително е да посети педиатър, особено ако кашлицата се засилва, защото причините за нея могат да бъдат различни. Кашлицата е симптом на различни заболявания – ларингит, бронхит, пневмония, астма, коклюш, чуждо тяло, туберкулоза. Както казахме, самолечението във всички случаи е опасно, но особено, когато става въпрос за детското здраве. За това най-добрия съвет, който можем да дадем е консултацията с лекар при първите симптоми, за да не се стига до усложнения.

– Как вирусите атакуват детския организъм?

– Атакувайки детския организъм, вирусите могат да причинят ринит (хрема), конюнктивит (възпаление на лигавицата на очите), отит (възпаление на лигавицата на ушите), бронхит, пневмония и дори менингит.

– Пневмонията е един от най-големите страхове на майките. Как се стига до това усложнение?

Пневмонията е възпалително заболяване на белия дроб и засяга терминалните бронхеоли и алвеолите. Причиняват се от вируси, бактерии или гъбички. Заразяването става по въздушно капков път. Майките с основание се притесняват от него, тъй като това е сериозно заболяване и може да протече леко, но е възможно да причини и сериозни усложнения, дори смърт. Усложненията може да са плеврални изливи, абсцеси, емпием, дихателна и сърдечно-съдова недостатъчност. В зависимост от вида на причинителя и от възрастта на детето често се налага болнично лечение.

Какви видове пневмонии има – вирусни, бактериални? Кои са типичните им симптоми?

Пневмониите биват вирусни, бактериални и смесени. В началото, заболяването започва като общо неразположение с кашлица, хрема, липса на апетит, температура, но състоянието на детето бързо се влошава, кашлицата се задълбочава, става мъчителна, влажна. Може да се прибави и спазъм – свиркащо дишане. Задължително е детето да се прегледа от лекар и по негова преценка, може да се приеме в болница при необходимост.

След острата фаза на пневмонията, какъв режим трябва да спазват децата?

– Пневмонията е тежко заболяване и затова е необходимо детето да остане вкъщи поне десет дни. През това време не бива да посещава детско заведение. Необходимо е да се извежда на разходки и да спазва правилен, хигиенно-диетичен режим, да няма тежки физически натоварвания.

– Има ли спад на пневмониите след въвеждането на ваксината за пневмококи преди 2 г.?

– След 2010 г. започна прилагането на ваксина срещу пневмококовите инфекции и настъпи значителен спад на пневмониите, отитите и менингитите. Децата, родени, преди 2010-а година и ненавършили пет годишна възраст, обаче не са защитени от пневмококите. Ако родителите искат да ги предпазят от тези заболявания, могат да ги имунизират. Поставят се две ваксини, с разстояние между двете апликации два месеца. Във всички случаи обаче е важно да напомним отново: Хората не бива да подценяват вирусните инфекции през есенно-зимния сезон, които могат да доведат до развитието на бронхит и пневмония. Да не провеждат самолечение, а да се консултират с педиатър.

Д-р Татяна Ралчева е педиатър в многопрофилна болница „Софиямед“.

Свързани теми: Как да лекуваме детския бронхит?

Протеините са най-важни за детския имунитет

Шуслерови соли облекчават имунизацията на бебето

[Общо: 3    Средно: 3/5]
Пневмонията се причинява от вируси, бактерии или гъбички беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *