Вирусният менингит дойде рано, но протича леко

PRINT
бебе плаче ваксина

Вирусният менингит тази година подрани, обикновено заболеваемостта се повишава в края на юли и август, а сега през юни само в Пловдив са регистрирани 68 болни. Повечето са деца до 14-15 г. Това съобщи д-р Ангел Кунчев, главен здравен инспектор в Министерството на здравеопазването. Вероятно сега поради горещините вълната на заразата малко избърза. През май в Пловдив болните са били само 26. Необичайното е, че има засегнати и съвсем малки деца до 18 месеца, които обикновено са предпазени чрез антитела от майка си, отбеляза експертът.

Повишена е заболеваемостта от вирусен менингит още в Стара Загора, Бургас, Варна и Ямбол.

Прави впечатление, че тази година той протича сравнително леко, почти без разстройство и повръщане, добави д-р Кунчев. Коксаки вирусите (от групата на ентеровирусите) иначе могат да дадат неприятни усложнения. Сега обаче децата се възстановявали сравнително бързо, в рамките на 2-3 дни след включване на системи за оводняване. До момента няма случаи с тежки усложнения. Тъй като вдигали температура и се оплаквали от силно главоболие, малките бързо попадали в болница.

Високите температури са благоприятна среда за бързото разпространение на вирусите. Особена рискова е рязката смяна на градусите. Когато човек е в климатизирано помещение, където е около 20 градуса и излезе навън, където е 34 градуса, това натоварва доста организма. Хората, които са с по-слаб имунитет, се разболяват. Разпространението на вирусите е масово, по-скоро е въпрос на индивидуална реакция кой ще се разболее, смята д-р Кунчев.

Срещу вирусния менингит няма ваксина, каквато информация с появи в някои медии. Тя е налична само за менингококовия менингит, за който в случая не става дума, уточни специалистът.

В хода на лятото ще дойдат и други характерни за сезона инфекции като дизентерия, салмонела. При ентеровирусите, към които спада и  вирусният менингит, начинът на предаване е същият, затова правилата за лична и обществена хигиена са валидни на 100% за всички тях, заяви д-р Кунчев. На първо място трябва да внимаваме каква храна приемаме при високите температури. Да се избягват уличните търговци, които предлагат храна в неподходящи условия. При случай на болен в семейството трябва да се мият грижливо ръцете, съдовете, да се дезинфекцира тоалетната, тъй като с изпражненията се отделят големи количества от причинителите на заразата. Тези прости правила са от ключово значение да се опазим здрави.

Не е изключено вирусите да се предават по въздушно капков път, т.е. при кашляне и кихане, но по-вероятно е това да стане чрез замърсени ръце и предмети. В крайна сметка се заразяваме, като погълнем причинителя, поясни д-р Кунчев.

Засега салмонелата не е напомнила сериозно за себе си, освен в случая с детската градина в Разград, където общо 8 малчугани са заразени. Всъщност проблемът бил по-сериозен в индустриалните западни страни, където поради неправилно съхранение се допускало замърсяване на големи партиди птиче месо. У нас Агенцията по храните издавала насоки как да се съхраняват месото и яйцата, а също и как да се обработват, за да не се допусне разпространение на заразата. Яйцата трябва грижливо да се измиват отвън, а термичната обработка на месото да е достатъчно продължителна.

Въпреки това здравните експерти очакват към края на лятото традиционния ръст на болни от дизентерия, салмонела и хепатит А.

СНИМКА: ТК

[Общо: 1    Средно: 2/5]
Вирусният менингит дойде рано, но протича леко беше последно модифицирана от: април 13th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *