Трябва ли да се лекува висока кръвна захар, която още не е диабет

PRINT
висока кръвна захар

Понякога е трудно да се постави диагноза преддиабет или диабет тип 2, затова са разработени тестове за разграничаването им. СЗО е валидирала два варианта – натоварване с глюкоза през устата, като има определени стойности за кръвната захар на гладно и на 120-ата минута. До голяма степен има значение и кръвната захар на 60-ата минута, казва д-р Ангел Маринчев, началник на отделение по ендокринология в УМБАЛ „Св. Анна“. Другият валидиран наскоро показател е гликираният хемоглобин Hg А1С. Той е достатъчен, за да приемем диагноза диабет, ако е по-висок от определена стойност, но не и да я отхвърлим, ако е по-нисък от нея. Има хора с по-ниски стойности на гликирания хемоглобин, които са в преддиабетно състояние и те могат да развият усложнения от захарен диабет, макар и по-бавно, ако не се лекуват.“

Вижте още: 21 съвета за по-добър контрол на кръвната захар

Граничните състояния също трябва да се лекуват

д-р Ангел Маринчев ендокринологИма случаи на гранични състояния. На тези пациенти често се предписват лекарства, защото проучвания са установили, че ако се лекуват, е по-малко вероятно да развият диабет, обяснява ендокринологът. Той изтъква като доказано, че пациенти в преддиабетно състояние, на които е препоръчано само да се движат повече, да отслабнат и да ограничат въглехидратите, е по-вероятно да развият диабет, за разлика от започналите лечение.

Епидемиологичните проучвания на проф. Анна-Мария Борисова са установили, че около 10% от пациентите с вече развит диабет не знаят за това. Основните фактори за развиване на заболяването, които трябва да се контролират, са кръвната захар, нивото на мазнините, артериалното налягане и телесното тегло. Тютюнопушенето и консумацията на алкохол също са изключително рискови. Появата на симптомите на заболяването ознкчава,че нещата вече са напреднали, затова е добре да има програми за профилактика.

Най-добре е изследванията за метаболитни отклонения и захарен диабет да се правят на млади хора, които нямат оплаквания, но са с повишен риск – имат наднормено тегло и затлъстяване, хванати са няколко пъти с повишено кръвно, имат близки с диабет. Иначе какво значение има, че някой пациент е диагностиран с диабет, ако вече е направил миокарден инфаркт. Той ще се лекува, но вече е развил късни усложнения, казва лекарят.

Какво е инсулин и защо е важен за организма

Свалянето на килограми намалява дозата на лекарствата

диета за отслабванеАко телесното тегло се намали с 5%, това води до намаляване дозата на поне едно лекарство. Отслабване с 10% води до намаляване на 2 лекарства.

Един от най-масово ползваните медикаменти вече е регистриран и за пациенти, които нямат диабет, а са в предиабетно състояние. Те са само с инсулинова нечувствителност на тъканите при нормални стойности на кръвната захар. При тези хора има тенденция да пълнеят, появява се и хипертония, липидната обмяна също страда, чернодробните промени са в посока омазняване на черния дроб. Ако някой пациент има нормална кръвна захар, но пълнее и има омазняване на черния дроб, веднага трябва да му се даде медикамент, казва ендокринологът.

Според него у нас често се включва инсулиново лечение на хора, при които няма съответните медицински показания. „Инсулинът е животоспасяващ за пациенти, чиято панкреасна функция е изчерпана, т.е, бета-клетките на панкреаса не произвеждат достатъчно инсулин. Някога инсулинът се използваше за преодоляване на инсулиновата нечувствителност на тъканите, което е основният метаболитен проблем при диабет тип 2, но в момента има 13 групи медикаменти за лечение на захарна болест.“

Инсулинова резистентност – какви трябва да са диетата и лечението

Включването на инсулин – само по преценка на ендокринолог

Необходимостта от включване на инсулиново лечение трябва да се прецизира задължително от ендокринолог. Още по-добре е пациентът да постъпи в болнично заведение, за да се докаже необходимостта от инсулиново лечение, което да му е нужно от този момент нататък през целия му живот, съветва д-р Маринчев. Изтъква, че много често се случва при възпалително заболяване като пиелонефрит или пневмония пациент, който е на хапчета, да влоши показателите си и да се наложи приложение на инсулин по време на възпалителния процес. Това може да се наложи временно и при някакво хирургично лечение, но не означава, че пациентът до живот се нуждае от инсулиново лечение. Има и случаи, при които може да се използва инсулин, но в комбинация с 2 или 3 медикамента от други класове, смята лекарят.

Някои смятат, че щом нещо не се заплаща от здравната каса, то не е добро, а не е така. Понякога се налага за пациент, който получава два медикамента за диабет, да му се добави инсулин, но здравната каса не разрешава и препоръчва да се махне единият. За щастие, доста пациенти разбират, че е в техен интерес сами да доплатят за още медикаменти, казва д-р Маринчев.

[Общо: 28    Средно: 2.8/5]
Трябва ли да се лекува висока кръвна захар, която още не е диабет беше последно модифицирана от: юни 12th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *