петък, 21 юни, 2024
- Реклама -
НачалоИзследванияКакво е инсулин и защо е важен за организма

Какво е инсулин и защо е важен за организма

Инсулинът е важен хормон за обмяната на веществата в човешкото тяло. Той представлява протеохормон. Състои се от две вериги аминокиселини. Вегира А се състои от 21 аминокиселини, а верига В – от 30 аминокиселини. Два „моста“ от дисулфид свързват двете вериги. Верига А съдържа още един дисулфиден мост.

Какво представлява инсулинът и защо е жизнено важен?

Както на автомобила му е необходимо гориво, за да се движи, така и на човешкото тяло му е необходима енергия, за да осъществява своите процеси. Енергията на организма се доставя с въглехидратите. От своя страна организмът ги разгражда до глюкоза или захар, която клетките използват за енергия. Но глюкозата не може просто така да навлезе в клетките. Тук идва мястото на хормона инсулин. Някой автори сравняват инсулина с ключ. Ключ, който отключва клетката и позволява на захарта да навлезе в тях.

Най-честите грешки при използване на писалки с инсулин

Как и къде се произвежда инсулинът?

След като приемете храна, богата на въглехидрати, картофи, шоколадови изделия и други, нивото на глюкозата в организма ни се увеличава. В специален отдел на панкреаса, се получава сигнал за глюкоза, която чака да навлезе в клетките. При здрав организъм в кръвта се отделя точното количество инсулин, необходимо да отвори вратите за новопостъпилата глюкоза. Ако сте приели повече, от колкото клетките ви се нуждаят в момента, инсулинът подпомага излишното количество да се съхрани в черния дроб.

Или инсулинът е онзи хормон, който балансира нивата на кръвна захар.

Какво става ако организмът няма достатъчно инсулин?

Ако организмът ни не произвежда достатъчно инсулин, няма да е възможно навлизането на глюкозата в клетките. Клетките ще изпаднат в недостиг на енергия, а в кръвта ще остане голямо количество захар. Ако кръвната захар остане висока за дълго време, организмът започва да се уврежда.

Какво се случва, ако се отделя повече инсулин от необходимото?

Това се случва при невъзможност на инсулина да предаде сигнала на клетките за навлизане на глюкозата. Така наречената инсулинова резистентност. Тогава до панкреаса се връща сигнал, че организмът има нужда от още инсулин. Това води до натрупване на излишен инсулин в кръвта, което от своя страна нарушава обмяната на мазнините.

Състоянията, при които в организма, по една или друга причина, се наблюдават повишени стойности на кръвна захар се нарича диабет.

Просто изследване на кръвна захар не стига за откриване на диабета

Възможно ли е да се доставя инсулин на организма?

За щастие да. При хора, които има дефект в областта от пакреаса, която произвежда инсулин, се налага да се достави отвън.

Първоначално, от 1925 г., той се е извличал от говежди и свински панкреас. Но в началото на 80-те години на 20-ти век, напредването на технологиите направи възможно синтетичното производството на човешки инсулин. И сега инсулиновите аналози заменят човешкия инсулин.

Източник: Съветите на фармацевта

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -