сряда, 22 май, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаБезплатни прегледи за рак на кожата

Безплатни прегледи за рак на кожата

Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология (УСБАЛО) се присъединява към Европейския ден за борба с меланома – Евромеланома. Тази година той ще се проведе на 16 май. По този случай в лечебното заведение се  организират безплатни прегледи за рак на кожата. Те ще се проведат от 9 часа до 12  часа без предварително записване в кабинет 128 на Диагностично консултативния блок на болницата. Прегледите се осъществяват от екипа на доц. Красимир Киров, началник на Клиниката по дерматология. Всеки желаещ може да ги посети, като за целта не е нужно и направление от здравната каса.

Рак на кожата – симптоми

Всяка година около 38 000 са новите случаи на онкологични заболявания по данни на Националния раков регистър, приблизително 5000 от тях са туморите на кожата. Най-честите диагнози сред тях са базоцелуларен и спиноцелуларен карцином, а най-злокачественият вид кожен тумор е малигнения меланом. Рискови за развитие на рак на кожата са хората със светла кожа, с руси и червеникави коси.

Специалистите съветват хората да обръщат внимание на диспластичните невуси. Това са бенки, които са на нивото на кожата, с неравномерно очертание и оцветяване. Всяка промяна в размера и цвета на бенките е признак на възможното им израждане.

Кой е в риск за рак на кожата?

Изложени на опасност от развитие на рак на кожата са и хората, които имат в родословието си един или повече кръвни роднини с доказан меланом. Друга рискова група са работещите на открито, които остават изложени продължително време на пряка слънчева светлина без защитно облекло. Също така хората, които обичат горещите и слънчеви курорти. Слънцето може да бъде опасно и във високите планини през зимата, тъй като ултравиолетовото лъчение е налично и тогава. Препоръчително е повишено внимание и към пациентите с псориазис, които са подложени на терапия с ултравиолетови лъчи. Ако се притеснявате за здравословното си състояние, не отлагайте консултацията със специалист.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -