вторник, 26 март, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниУникално в България: оперираха лице с принтиран 3D имплант

Уникално в България: оперираха лице с принтиран 3D имплант

Уникална операция за Югоизточна Европа с 3D принтиран индивидуален имплант спаси 43- годишен мъж с рак на лицето в „Пирогов”. БГ светило в областта на лицево-челюстната хирургия се завърна от Англия, за да извърши автотрансплантацията. Оперира в Неврохирургията на „Пирогов”, заради възможностите на клиниката, които позволяват интрердисциплинарен подход и реализиране на големи, тежки операции и лечение.

Ракът засегнал сериозна част от лицето на 43-годишния мъж

Екипът на доц. д-р Николай Янев трансплантира 3D принтиран титаниев имплант, изработен в Германия по индивидуална мярка на пациента върху лицето на 43-годишен мъж от гр . София, който има злокачествено образувание. Туморът и разсейките са засегнали сериозна част от лицето на пациента. След продължителни консултации и прегледи от специалисти от различни болници, мъжът има късмета да се свърже с доц. Николай Янев.

Лицево-челюстният хирург е доказан специалист, както у нас, така и в Европа. Активната му работа в Англия го е усъвършенствала в областта на лицево-челюстната и онко хирургията. Там доц. Янев се занимава активно именно със спасяването на пациенти, които имат рак на лицето, използвайки най-съвременната технология на 3D принтирането, създадена от немския консорциум „KLS Martin Group”. Интервенцията, граничеща с фантастика, доц. Янев предпочете да извърши именно в „Пирогов”, заради изключителните възможности на операционния блок и реанимацията по неврохирургия, с които разполага звеното на проф. Николай Габровски.

Пациентът минал през сериозна предоперативна подготовка

Ревюлюционната за Югоизточна Европа интервенция продължи над 12 часа. По време на нея в операционната на Неврохирургията на „Пирогов” доц. Николай Янев,  д-р Светослав Славков и  екипът отстраниха костта и меките тъкани, засегнати от тумора. На тяхно място реплантираха с микроскопска техника част от фибулата или т. нар. „малък пищял” (дългата тръбеста кост в задната долна част на крака) и я фиксираха към индивидуално изработения чрез 3D технологията титаниев имплант.

Предоперативните етапи, през които премина пациентът са сериозни и полагат основите на добрия резултат. Най-напред доц. Янев прави високоспециализирани изследвания, които не просто доказват заболяването, но и  са отправна точка в създаването на индивидуалната изработка на импланта, заместващ „изядената” от тумора част на лицето.

доц. Николай Янев Пирогов

Софтуер създава строго индивидуален модел на имплант

След това доц. Янев качва резултатите от скенера в специалната платформа на „KLS Martin Group” и техните партньори за Балканския полуостров, фирма „BIOPRINT”. Попаднали там, те се обработват от специален софтуер, който създава индивидуалния и строго специфичен имплант. През цялото време на този високотехнологичен процес, хирургичният екип в София провежда конферентна връзка с екипа на технологичния гигант в Тутлинген, Германия. Там, в реално време се осъществява виртуална операция с премахване на засегнатите от тумора тъкани и трансфер на тъкани от отдалечени части на тялото, за да се постигне оптимално най-добро възстановяване на лицевите дефекти.

Доцентът наблюдава как компютъра най-напред създава модел на лицето, в който фигурират дори най-малките детайли от засегнатата от онкологичното заболяване част на челюстта. След това софтуерът „отстранява” тази зона и започва прецизно да създава виртуален имплант, който ще бъде поставен по-късно при операцията. Абсолютно през цялото време софтуерът и немските инженери искат потвърждение за точността на детайлите от доц. Николай Янев. Специалистът има последната дума за одобрение преди 3D принтерът да извае индивидуалната мярка „водачи”, модели и титаниев имплант. След като лицево-челюстния хирург е напълно удовлетворен от най-подходящото предложение, той отговаря на софтуера положително и процесът на принтиране стартира.

Готовият 3D имплант пристигна в България в началото на август. Пациентът вече беше подготвен, за да може  екипът на доц. Николай Янев  да отстрани тежкото лицево заболяване и да извърши автотрансплантацията на тъкани от отдалечени части на тялото.

Доц. Николай Янев предпочете да извърши уникалната трансплантация именно тук, в „Пирогов”, тъй като е запознат с възможностите на клиниката на националния консултант по неврохирургия  проф. Николай Габровски. Доц. Янев сподели, че е приятно впечатлен, че в България вече има подобни клиники, отговарящи на последните, съвременни тенденции в здравеопазването.

Какво представлява 3Д принтирането?

Адитивното Производството (АП) – или по-познато като 3D принтиране – предлага на болниците и лекарите напълно нови възможности за създаване на специфични за пациента, индивидуални импланти за много кратко време. Един специфичен за пациента имплант може вече да се произведе и достави в рамките на 5 до 10 дни. Подобни кратки срокове бяха невъзможни преди това, поради сложността на конвенционалните производствени вериги, да не говорим за превъзходното качество на точно монтираните импланти и сигурността на планирането, осигурена от този нов метод.

Благодарение на напълно CAD-базирания процес на проектиране, имплантите произведени по този метод, пасват точно на анатомията на пациента без нужда за допълнителни корекции и по този начин намаляват вероятността за грешки. Важни дизайнерски особености, като закръглени, атравматични ръбове, вече се интегрират в производствения процес. По този начин имплантът е проектиран и произведен съобразно нуждите на пациента и изискванията на хирурга, така че да пасне точно на мястото на дефекта, следователно не се очакват отклонения от предварително планиране, неправилно поставяне или намеса в околните тъкани.

Как се създава имплантът?

Адитивното Производството (АП) се отнася до триизмерен процес на печат (3D принтиране). В камера с високо налягане титаниев прах се доставя в работната зона с помощта на специализирана индустриална ролка. След това титаниевият прах се загрява от лазерен лъч, което води до разтопяване на праха (заради това методът се нарича „селективно лазерно топене“) и в резултат на това се уплътнява материала. След като лазерът е работил върху цялата повърхност, работната платформа се спуска и се поставя нов слой титаниев прах. По този начин заготовката се произвежда чрез „добавяне“ на слой след слоя. Тъй като плътността на мощността на използвания лазер е изключително висока, е възможно да се създадат триизмерни медицински изделия с висока плътност.

Свързани публикации

1 коментар

  1. Винаги обаче сме милеели за България. Купихме апартамент и в родината, за да се наслаждаваме на спокойни дни през отпуските и срещите с близки и приятели.

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -