5 добри източника на витамин D през зимата

PRINT
риба диета полезна

Витамин D е един от най-важните през зимата. Той далеч не е нужен само за здрави кости. Допринася за подобряване на здравето на сърцето и кръвоносните съдове, за това на белите дробове, от които пряко зависи снабдяването с кислород на мускулите. Пази от депресия и е важен за имунитета като цяло.

Дефицитът му може да допринесе, макар да не е единствен фактор, за:

Как си го набавим

витамин ДВ организма витаминът се произвежда в кожата чрез излагане на слънчева светлина. През студените месеци обаче сме навън много по-рядко, а и сме така облечени, че почти не остава кожа, която да бъде в пряк досег със слънцето.

Другият начин да си го набавим е чрез храната. Ако не се печем на слънце, трябва да обърнем много повече внимание на менюто си.

Ето кои са най-добрите продукти за тази цел според учените. Те са напълно достъпни и евтини, има ги в повечето големи магазини.

Риба поне веднъж седмично

Най-добрите източници на витамин D си остава мазната риба като сьомга, скумрия, риба тон и сардини. Освен това в тези риби има и много други полезни вещества – Омега-3 и протеини, които поддържат здравословните функции на мозъка, сърцето и мускулите.

Говежди черен дроб

Черният дроб доставя на организма не само витамин D,  но и много хранителни вещества като витамини от групи А, В, Е, К, аминокиселини, микро и макро елементи. Яжте го по-често през зимата, не само за да подобрите имунитета, но и за да помогнете на организма да се справя с инфекциите. Дробът спомага за освобождаване от излишния холестерол и по този начин е част от профилактиката на атеросклерозата.

яйца диетаЖълтъкът на яйцата

Витамин D се намира най-вече в яйчения жълтък. Яйцата съдържат също и витамин А, който ефективно поддържа имунната система през зимата, както и холин, който е полезен за мозъка. Каротеноидните пигменти в тях пък спомагат за поддържането на добро зрение.

Кисело мляко

Киселото мляко също е включено в списъка на най-добрите за зимата продукти с витамин D. Важното е да са истински, а не имитиращи продукти. Когато попаднат в стомаха и червата, полезните бактерии в тях  отделят млечна киселина, която предотвратява размножаването на патогенните микроорганизми и ги неутрализира.

Гъби печурки

Нито един от известните продукти не дава възможност на организма да получи толкова витамин D, колкото гъбите. Три-четири гъби съдържат достатъчно количество, за да покрият дневните потребности. Любопитното е, че за да има повече витамин D в гъбите, те трябва да бъдат изложени първо на слънце, а след това да ги преместим на в сянка, за да се осъществи необходимата химическа реакция.

За усвояването му са нужни магнезий, калций и витамин К2

Имайте предвид, че за да бъде усвоен пълноценно в организма витамин D, трябва да приемате и достатъчно калций. За да не се отлага той в кръвоносните съдове, където може да предизвика стеснения (атеросклероза), а за да се транспортира до костите, където е нужен, трябва да разполагате и с достатъчно витамин К2 (броколи, брюкселско зел, кейл и др.). Магнезият също е важен за активирането на витамин D3. Преценете правилно храненето си с оглед приемането на всички тези витални вещества.  

Възрастните имат нужда от повече витамин D

Проблемът при възрастните е, че с годините организмът им губи способността сам да синтезира витамина. Освен това с годините намалява ефективността при усвояването не само на този витамин, но и на много други полезни вещества. Затова при хората над 50-60 г. е добре да се помисли за допълнителен прием на препарати с витамин D през зимата.

Бременните и кърмачките също имат по-високи нужди от него, особено ако не прекарват достатъчно време на слънце.

Редактор Ина Димитрова

Снимка: Foter.com

Click to rate this post!
[Total: 22 Average: 3.5]
5 добри източника на витамин D през зимата беше последно модифицирана от: януари 25th, 2019 Iliana Angelova
loading...