5 добри източника на витамин D през зимата

PRINT
риба диета полезна

Витамин D е един от най-важните през зимата. Той далеч не е нужен само за здрави кости. Допринася за подобряване на здравето на сърцето и кръвоносните съдове, за това на белите дробове, от които пряко зависи снабдяването с кислород на мускулите. Пази от депресия и е важен за имунитета като цяло.

Дефицитът му може да допринесе, макар да не е единствен фактор, за:

Как си го набавим

витамин ДВ организма витаминът се произвежда в кожата чрез излагане на слънчева светлина. През студените месеци обаче сме навън много по-рядко, а и сме така облечени, че почти не остава кожа, която да бъде в пряк досег със слънцето.

Другият начин да си го набавим е чрез храната. Ако не се печем на слънце, трябва да обърнем много повече внимание на менюто си.

Ето кои са най-добрите продукти за тази цел според учените. Те са напълно достъпни и евтини, има ги в повечето големи магазини.

Риба поне веднъж седмично

Най-добрите източници на витамин D си остава мазната риба като сьомга, скумрия, риба тон и сардини. Освен това в тези риби има и много други полезни вещества – Омега-3 и протеини, които поддържат здравословните функции на мозъка, сърцето и мускулите.

Говежди черен дроб

Черният дроб доставя на организма не само витамин D,  но и много хранителни вещества като витамини от групи А, В, Е, К, аминокиселини, микро и макро елементи. Яжте го по-често през зимата, не само за да подобрите имунитета, но и за да помогнете на организма да се справя с инфекциите. Дробът спомага за освобождаване от излишния холестерол и по този начин е част от профилактиката на атеросклерозата.

яйца диетаЖълтъкът на яйцата

Витамин D се намира най-вече в яйчения жълтък. Яйцата съдържат също и витамин А, който ефективно поддържа имунната система през зимата, както и холин, който е полезен за мозъка. Каротеноидните пигменти в тях пък спомагат за поддържането на добро зрение.

Кисело мляко

Киселото мляко също е включено в списъка на най-добрите за зимата продукти с витамин D. Важното е да са истински, а не имитиращи продукти. Когато попаднат в стомаха и червата, полезните бактерии в тях  отделят млечна киселина, която предотвратява размножаването на патогенните микроорганизми и ги неутрализира.

Гъби печурки

Нито един от известните продукти не дава възможност на организма да получи толкова витамин D, колкото гъбите. Три-четири гъби съдържат достатъчно количество, за да покрият дневните потребности. Любопитното е, че за да има повече витамин D в гъбите, те трябва да бъдат изложени първо на слънце, а след това да ги преместим на в сянка, за да се осъществи необходимата химическа реакция.

За усвояването му са нужни магнезий, калций и витамин К2

Имайте предвид, че за да бъде усвоен пълноценно в организма витамин D, трябва да приемате и достатъчно калций. За да не се отлага той в кръвоносните съдове, където може да предизвика стеснения (атеросклероза), а за да се транспортира до костите, където е нужен, трябва да разполагате и с достатъчно витамин К2 (броколи, брюкселско зел, кейл и др.). Магнезият също е важен за активирането на витамин D3. Преценете правилно храненето си с оглед приемането на всички тези витални вещества.  

Възрастните имат нужда от повече витамин D

Проблемът при възрастните е, че с годините организмът им губи способността сам да синтезира витамина. Освен това с годините намалява ефективността при усвояването не само на този витамин, но и на много други полезни вещества. Затова при хората над 50-60 г. е добре да се помисли за допълнителен прием на препарати с витамин D през зимата.

Бременните и кърмачките също имат по-високи нужди от него, особено ако не прекарват достатъчно време на слънце.

Редактор Ина Димитрова

Снимка: Foter.com

[Общо: 21    Средно: 3.4/5]
5 добри източника на витамин D през зимата беше последно модифицирана от: януари 25th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *