Може ли паркинсон да се излекува напълно

PRINT
паркинсон причини лечение

Болестта на Паркинсон носи името на Джеймс Паркинсон, общопрактикуващ лекар в Лондон, който през 1817 г. описва 6-има пациенти с треперене, приведена поза и бавно ходене. Той нарича заболяването „трепереща парализа“. В чест на откривателя на заболяването неговият рожден ден 11 април става Световен ден на тази болест, а червеното лале – символ на болестта.

Паркинсон е второто по честота дегенеративно заболяване на нервната система след болестта на Алцхаймер. „Дегенеративно“ означава, че заболяването има неясна причина и прогресивен ход. Началото е около 60-годишна възраст и с увеличение на възрастта процентът на заболелите нараства. От паркинсон боледува 1% от населението след 60-годишна възраст и 4% след 80 г. Засяга се по-често бялата раса и мъжкият пол. Причините все още не са напълно изяснени. Рискови фактори са напредналата възраст, фамилност (10-15% от пациентите) и фактори от околната среда (например пестициди).

Симптомите на паркинсон в началото са незабележими – скованост и неопределени болки в рамото, врата и гърба и тогава се мисли за шипове и радикулит, а когато се обхване и кракът от същата страна – за прекаран инсулт. В около 70% от случаите първа проява е треперене в пръстите на едната ръка, след това се обхващат и другата ръка и кракът, също устните, брадичката.

Става въпрос за треперене в покой, което изчезва при движение. Най-типично е треперенето, което наподобява „броене на пари“. Когато треперенето е по-силно изразено, а другите симптоми се проявяват по-късно, става въпрос за треморна форма на заболяването.

Други типични симптоми са скованост на мускулите (ригидност) и забавеност на движенията (брадикинезия). Лицето на болните става масковидно, погледът втренчен, позата приведена, ръцете свити и прибрани до тялото. Походката е забавена с трудно тръгване, ситни крачки, влачене на стъпалата, трудно сменяне посоката на движение. Ръката на засегнатата страна не се движи при ходене.

В напредналите случаи болните стават нестабилни, трудно спират, политат напред и започват да падат. Освен тези моторни (двигателни) нарушения се наблюдават и немоторни прояви – депресия (може да е първи симптом), нощни кошмари, ярки сънища, нарушения в уринирането и дефекацията, намалено обоняние, ниско кръвно налягане, паметови нарушения в по-късните стадии.

При добре изразени клинични симптоми диагнозата не е трудна. Образни изследвания като компютърна томография и магнитнорезонансна томография се предприемат за изключване на други заболявания като симптоматичен паркинсонизъм, който е сравнително рядък.

Днес има ефективни антипаркинсонови медикаменти – препарати на леводопа (които компенсират намаления допамин в мозъка), допаминови агонисти (стимулират допаминовите рецептори) и такива,  които намаляват разграждането на допамина в мозъка. При добре контролирана терапия пациентите запазват дълго време своята работоспособност и ежедневно функциониране.

В късните стадии има показания за прилагане на лечение с гастродуоденална помпа, помпа за подкожни инфузии или неврохирургично лечение – т.нар. дълбока мозъчна стимулация. За запазване на двигателната активност пациентите трябва да правят ежедневни гимнастики, разходки, неврорехабилитация.

За по-добра ефективност на лекарствата при паркинсон се спазва определен хранителен режим, особено в-късните стадии на заболяването. Болестта не може да се излекува, но може да се лекува много успешно.

доц. Олга Григорова

 

Доц. д-р Олга Григорова, Клиника по нервни болести, УМБАЛ „Александровска“

[Общо: 27    Средно: 3.2/5]
Може ли паркинсон да се излекува напълно беше последно модифицирана от: август 9th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *