При остеопороза се чупи кост дори при падане на килима

PRINT
остеопороза лечение

Остеопорозата е сред проблемите, за които обичаме да мислим с дистанция – засяга „възрастните“ и от нея не се умира. Всъщност тя става все по-значимо заболяване в контекста на растящата продължителност на живота. Започва да се проявява след 50-годишна възраст и предимно при жените, но не само. Има връзка и със смъртността от травми.

Кои са причините за остеопороза

Хората с остеопороза се увеличават заради няколко рискови фактора: застаряване, обездвижване, промяна в начина на хранене и други заболявания, които водят до намаляване на костната плътност, обяснява д-р Наталия Темелкова от Отделението по клинична дензитометрия и костни метаболитни болести в Александровска болница. Там работи един от най-старите сертифицирани центрове по остеопороза у нас, който има над 20-годишен опит.

Годишно се изследват над 2500 души. Епидемиологично проучва-не показва, че 270 000 жени имат остепороза на бедрената шийка, а общо 700 000 жени са с понижена костна плътност. Това ги поставя в групата с повишен риск от заболяването.

Тежките фрактури, последица от остеопорозата, правят заболяването наистина опасно. След фрактура на шийката на бедрената кост смъртността при възрастни жени в следващите няколко години е до 6-7 пъти по-висока, обяснява д-р Темелкова. Подобна е при инфаркт и инсулт. Това е и причината, поради която се лекува остеопорозата. Има средства за лечение, но по-ефективно е да се провежда профилактика, за да не се стига до остеопороза и счупвания, добавя ендокринологът. Заболяването може да се контролира така, че да се забавят процесът и усложненията.

В последните години информираността на българите за проблема се повишава и все повече хора идват на консултация. Рисковите групи са жените в менопауза, мъжете над 65 г. и всички, които имат родител със счупване на бедрената шийка от минимална травма, казва д-р Темелкова. Всеки може да получи фрактура при падане, но при остеопороза се получават тежки счупвания от минимална травма – дори при падане от собствен ръст на килима у дома.

Сред другите съществени рискови фактори е недостигът на витамин D, който е много разпространен в развитите страни. У нас също е така, защото хората малко се излагат на слънце и рядко ядат риба, смятат ендокринолозите. Към това се добавят масовото обездвижване и широко разпространените вредни навици пушене и злоупотреба с кофеин и алкохол – все големи врагове на костното здраве.

Допълнително увеличение на риска идва с приема на кортикостероиди за лечение на други заболявания, проблеми с щитовидната жлеза и паращитовидните жлези и др. Необходимо е още в детска възраст да се създаде правилна програма за хранене и физическа активност. Критично важни са тийнейджърскиге години, когато особено при момичетата се формира костният резерв. Това е инвестиция в предстоящите години на менопаузата. Юношите и младите хора трябва да приемат достатъчно калций и витамин D с храната и да спортуват редовно. Особено полезни за костната здравина са ходенето, танците, ските и всички упражнения, които предизвикват механично натоварване на костите.

Диетите извличат калция от костите

Младите жени рискуват загуба на калций, ако прекаляват с диети, богати на фибри. Те извличат калция от стомашно-чревния тракт и така се намалява вносът на калций в организма, обяснява д-р Темелкова. В такива случаи е нужен допълнителен прием на калций, както и ако пиете повече от 2 чаши кафе дневно, съветва тя. Диагнозата остеопороза се поставя с измерване на костната плътност. Прави се и цялостна оценка на фрактурния риск. Изследването се нарича остеодензитометрия, а апаратът – остеометър. Здравната каса не плаща масовото изследване на костната минерална плътност, което означава, че широкият кръг нуждаещи се нямат достъп чрез направление.

Жените в менопаузата и мъжете след 65 г. могат да се изследват по своя инициатива със заплащане. Стандартният формат на изследването е измерване на костната плътност на прешлени и шийката на бедрената кост и струва 60 лв. – това се нарича изследване на „цяло тяло“. Цената е 45 лв., ако се измерва само на едното място.

Изследването е с минимално рентгеново натоварване и трае около 10 минути. Важно условие е човек да може да лежи по гръб 15 минути, без да мърда.

[Общо: 5    Средно: 4.4/5]
При остеопороза се чупи кост дори при падане на килима беше последно модифицирана от: август 7th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *