Фрактури от остеопороза се лекуват и с костен цимент

PRINT
Проф. Пламен Кинов ИСУЛ

Плътност и здравина на костта са две различни неща. Остеопорозата е състояние на намалена костна плътност и повишена склонност към счупване, казва доц. Пламен Кинов от клиниката по ортопедия в ИСУЛ. Костта може да има добра маса и много калций, но да не е здрава, допълва той. Калцията може да е натрупан аморфно, без да е структуриран в костта. Ако не е вграден в нея, той е инертен.

Понякога изследването с остеометър не дава обезпокоителни стойности. Все пак пациентът трябва да се лекува за костна слабост, ако е претърпял фрактура, съветва доц. Кинов. Пречка пред терапията у нас е фактът, че тя не се покрива напълно от здравната каса. Медикаментите за остеопороза се реимбурсират само на 25%, но само когато става дума за постменопаузална остеопороза. Стигне ли се до операция след фрактура, пациентите трябва да се бръкнат и за остеосинтезните импланти, които се използват при ортопедичното лечение на остеопоротичните фрактури.

Пациентите с фрактури от остеопороза трябва да се лекуват комплексно. Намалената костна плътност е проява на дегенеративните промени, които настъпват с напредването на възрастта в целия организъм. Болните често имат и по-тежки съпътстващи заболявания като сърдечносъдови, на централната нервна система или диабет. Важен въпрос е какво е било лечението им до момента, тъй като някои не могат да си позволят медикаментите. Виждал съм хора с назначени по 6-7, че дори и по 20 медикамента, пояснява доц. Кинов. Ако такива пациенти претърпят счупване, се обострят и другите заболявания. „Тогава се налага се да стабилизираме пациента, тъй като операцията не е лека с оглед на общото му състояние. Залежаването води до риск от инфекция на пикочно-половата или дихателната система, кожни рани – декубитуси. Кръвното при тези болни започва да „играе“, допълва картината ортопедът.

Проблемът е тежък. 10-20% от пациентите с остеопоротични фрактури загиват в първата година след травмата, а други 25% се нуждаят от непрекъснати грижи, тъй като не могат да водят самостоятелен живот. В ИСУЛ използват съвременни методи за лечение на фрактури от остеопороза. Често установяваме, че костта е раздробена. Счупването е предизвикало голям дефект и костта е отслабена, затова не може да се фиксира добре без помощни средства. Използват се костни присадъци или алографти.

„Прилагаме специални импланти с повишени издръжливост – наричат се ъгловостабилни. Целта е пациентът да бъде изправен на крака възможно най-бързо, за да се избегне залежаването. В идеалния случай операцията е до 24 часа, а още на следващия ден го изправяме и раздвижваме. Малкият престой в болницата допринася за бързото връщане към нормалния ритъм на живот“, обяснява специалистът.

Кои фактори влияят за развитието на остеопорозата?

Основно значение има костната маса. Тя се изгражда до 25-годишна възраст, когато достига максимума си, след което започва бавно намаляване на плътността. Всяка година се губи костна плътност с 0,2-0,5%. Този процес е по-изразен при жените. Ако хората са физически активни, това намалява загубата. Добрата двигателна активност също така води до добър тонус на организма, подобрява баланса, координацията и намалява риска от падане. Възможно е въпреки това костта да остане достатъчно здрава и да не се стигне до остеопороза.

По-застрашени са слабите и грацилни жени със светла кожа, нераждали или с едно дете. Има ли в рода хора с остеопороза, рискът от счупване нараства. Ако човек се храни с меню, бедно на млечни продукти и риба, пуши и пие алкохол, също попада в рискова група. Не бива да се допуска липса на витамин D, който се съдържа в рибата, яйцата и черния дроб. България е слънчева, но и у нас много хора страдат от липса на витамин D. Виновен е начинът на живот – прекарваме прекалено много време в закрити помещения, казва ортопедът.

Редовното приемане на калциеви таблетки не се препоръчва, казва доц. Кинов. Проблемът с костите не е просто поради липсата на този минерал. Дневно са необходими 1-1,5 г, които лесно се осигуряват с храната. Излишният калций не се усвоява. За ефективно усвояване на калция от храната са необходими нормални нива на витамин D в организма. Ако се приема добавка с него, то дневната доза не бива да е повече от 800-1000 единици дневно. При надвишаване има риск от поява на камъни в бъбреците.

Някои медикаменти – при химиотерапия или антипсихотични, също отключват остеопорозата. Лекарствата за лечение на стомашни заболявания могат да нарушат усвояването на калция от храната. Съветваме зрението да се коригира добре, а вкъщи да няма излишни препятствия – килимчета, табуретки, прагове, които крият риск от подхлъзване, казва още доц. Кинов.

При остеопороза на гръбнака не е нужно човек дори да падне, за да се счупи прешлен. Понякога е достатъчно вдигането на нещо по-тежко. С времето се натрупват минимални фрактури, които видимо намаляват височината на тялото, появява се типичната кифоза – гръбица. „При счупвания в такива случаи използваме нова техника – кифопластика. С миниинвазивна техника през малък отвор се вкарва костен цимент, който замества счупената кост и възстановява височината на прешлена. Гърбицата се коригира, а болките на пациента изчезват. Може да се направи на няколко места. В по-тежки случаи счупените прешлени може да се фиксират със специални импланти“, пояснява ортопедът.

В момента касата поема само частично цената на протезата на тазобедрената става, но не и на другите импланти. Без тях лечение е възможно само в някои случаи – например при фрактура на китката. При счупен прешлен може да се сложи корсет, който обездвижва мястото за 2-3 месеца. Нелекувана оперативно, има риск фрактурата да зарасне неправилно. Освен това често пъти се налага продължително залежаване, което при възрастните е силно нежелано, защото води до проява и влошаване на придружаващите заболявания. Връщането към нормалния живот е много трудно, а често и невъзможно.

 

[Общо: 16    Средно: 3.5/5]
Фрактури от остеопороза се лекуват и с костен цимент беше последно модифицирана от: юли 3rd, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *