четвъртък, 5 октомври, 2023
- Реклама -
НачалоЛюбопитноПопулярен дезинфектант вреди на здравето

Популярен дезинфектант вреди на здравето

Ново проучване от САЩ показва, че веществото триклозан, което масово се слага в сапуни, пасти за зъби и дезодоранти, вреди на здравето. Химикалът увреждал мускулните клетки. Учени от Калифорнийския университет доказали върху мишки, риби и човешки мускулни клетки ефекта от съставката, която се слага като дезинфектант. Още след една единствена доза триклозан работата на сърдечния мускул на опитните мишки спаднала с 25%.

Откато съставката влезе в масова употреба през 70-те г. на миналия век, нивата на триклозан в кръвната плазма на хората и в майчиното мляко непрекъснато се покачват, коментира проф. Айзък Песа, ръководител на изследването.

При експеримента мишките били изложени на такива количества триклозан, каквито процентно се срещкат и в човешкия организъм. Антибактериалната съставка се слага в препарати за миене на ръцете, паста за зъби, вода за уста, дезодоранти, но също и в матрци и облекло. Така прониква в човешкото тяло от различни източници. Попадайки в сърцето на мишките, веществото успяло да отлаби изпомпващата му сила с една четвърт – това съответства на ефекта от силен бетаблокер. Когато веществото попадало в коремната кухина настъпвала невромускулна слабост – способността им да се закрепват на пода намалявала с 18%. Рибите, в чиято вода бил добавен триклозан, плували доста по-бавно и се блъскали в препятствията. Засега учените не могат да кажат дали резултатите при животните са абсолютно съотносими към човека.

За да проучат влиянието върху човека, учените направили експеримент с отледани лабораторно мускулни клетки. След контакт с триклозан те загубвали способността си да се свиват. Това не означава на практика, че ще настъпи сърдечна смърт, разкрива обаче въздействието на дезинфектанта върху клетките. Триклозан отдавна е обект на критика заради подозрения, че предизвиква алергии. От 2010 г. в Европа е забранено влагането му в храни или материали, които влид.зат в съприкосновение с продукти. Сега експертите обаче настояват да спре влагането му и в препарати за бита.

Източник: Proceedings of the National Academy of Science

Свързани теми: Пролетното чистене може да ви разболее

Мъжете в Лондон не си перяли чаршафите

Химикал в пластмасовите бутилки вдига риска от инфаркт

СНИМКА: АОК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -