петък, 19 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноМъжете в Лондон не си перяли чаршафите

Мъжете в Лондон не си перяли чаршафите

Мъжете в Лондон си перат най-рядко чаршафите, показа проучване на компанията Sheilas’ Wheels, която застрахова жилища. Най-големите чистници са в Йоркшир. Там си перат чаршафите средно три пъти в месеца. Като цяло силният пол е по-немарлив в поддържането на чистота в спалнята, пише в. „Дейли мейл“. Половината от лондончани признават, че отлагат прането поради чист мързел, докато 18% от шотландците изчаквали, за да пестят вода и ток.

Спането в мръсни чаршафи обаче крие риск за здравето поради акарите, които намират там идеална среда за развъждане. Миниатюрните паячета се хранят с люспици от човешката кожа и много обичат топлите и влажни завивки. Те са и един от често срещаните алергени.

Един от шест мъже във Великобритания спи в чаршафи, които са прани преди повече от месец, разкрива проучването. 4% пък чакат два месеца, преди да сменят завивките. 29% от силния пол отлагат тази домакинска работа, защото нямат време, а 17% – за да свият разходите. Също една трета признават, че не перат поради чист мързел. Толкова е и делът на хората, които спят на матраци, които са на повече от 10 г., което означава, че акарите трайно са се настанили там. Студът през зимата ще ги накара да потърсят убежище в топлото легло, още повече че тогава хората слагат и допълнителни завивки.

Нехайното отношение към чаршафите е поради липса на информация, установи още проучването. Мъжете не сменяли спалното бельо, защото не знаели, че е толкова важно. Дори не спазвали особена хигиена. 46% от всички британци признават, че понякога ядат в спалнята. Някои дори редовно закусвали по пижама в хоризонтално положение. Подобни навици крият сериозен риск от заразяване с различни микроби в собствения дом, подчертават от Sheilas’ Wheels.

СНИМКА: ДАК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -