вторник, 21 май, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноЛекари на път да преборят акнето

Лекари на път да преборят акнето

Учените са на път да разработят нов медикамент, който предлага коренно различен подход за борба с досадното акне, пише в. „Дейли мейл“. Вместо да се бори с бактериите, които го причиняват, както сегашните препарати, новият медикамент ще изключва определен протеин, който играе важна роля за възникването на неприятните пъпки.

При акнето кожата отделя прекомерно мастен секрет, който запушва порите. Лошят за кожата в случая протеин убива нейки клетки, при което възниква възпаление. Развиват се болезнени ранички и пъпки.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Непоносимост към храни причинява пъпки по бузите
Мащерката унищожава бактерия, виновна за акнето
Зехтин и вана с морска сол за свежа кожа в студа

Учени от университета на Калифорния в Сан Диего обаче са открили антитела, които успели да изключат рецепторите на протеина. Резултатът бил по-малко възпаления, макар и засега само при опити с мишки. Те успели освен това да стимулират имунната система на животните да образуват собствени антитела. Това е добра новина за 80% от тийнейджърите, които страдат много от появата на пъпки и опитват всевъзможни начини да се преборят с тях. Годишно се харчат над 2 млрд. евро за терапии срещу акне. Въпреки това 20% от засегнатите остават с неприятни белези. Лошата новина е, че са необходими още поне 5 г., докато препаратът стигне пазара.

СНИМКА: АРХИВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -